Кламер БГ - Новини: Все повече лаборатории изследват за Covid-19 и правят домашни посещения

Все повече лаборатории изследват за Covid-19 и правят домашни посещения

Коронавирус

|
Четв, 02 Апр 2020г. 13:38ч.
Все повече лаборатории изследват за Covid-19 и правят домашни посещения

През последната седмица все повече частни лаборатории започнаха да правят тестове за Covid-19 с PCR технология, която дава най-надеждни резултати за момента и организират посещения в домовете за взимане на проби. Цената на изследването навсякъде е около 100 лева, а за домашно посещение се плаща допълнително по около 30 лева.

Някои лаборатории предлагат и от двата вида бързи тестове - флуоресцентен имунохроматографски анализ и за изследване на IgM и IgG антитела срещу вируса.

"Рамус" прави PCR и бърз тест

Лаборатория "Рамус" първа започна да прави тестове за коронавирус още в средата на март и към момента предлага услугата в най-много градове в страната – София, Пловдив, Благоевград, Русе, Плевен, Варна, Бургас, Враца, Велико Търново, Русе, Силистра, Казанлък, Шумен и др. Пълният списък на градовете, лабораториите, работното им време и контакти можете да откриете ТУК.

Цените на изследванията са:

Коронавирус Covid-19, PCR- тест и успоредно определяне на InfluenZa A+B – 120.00 лв.

Коронавирус Covid-19, PCR- тест – 100.00 лв.

Коронавирус Covid-19 (флуоресцентен имунохроматографски анализ за откриване на нуклеокапсиден протеин на SARS-CoV-2) – 80.00 лв.

(Изследването се прави само в София, Централна Лаборатория Рамус, Дружба 1)

Цени за домашно посещение за изследване на Коронавирус Covid-19:

30.00 лв. (Транспорт от СМДЛ Рамус)

45.00 лв. (За квартали и близки населени места извън очертанията на Околовръстен път.

Лаборатория Рамус предлага домашно посещение за изследване на коронавирус само за София и близки населени места. При домашно посещение тестът трябва да бъде заявен предварително, за да се осигурят подходящи условия за вземане на пробата и специализирана среда за транспорт на биологичният материал. Лабораторията предупреждава, че има определен капацитет за извършване на PCR тестове и над този капацитет не може да приема пациенти.

"Геника" изследва с PCR на "Плиска"

От 27 март лаборатория "Геника" също извършва Real time RT-PCR тест за диагностика на Covid-19 в София. Проби за това изследване се взимат само след предварително записан час на регистратура "Плиска", която се намира на ъгъла на ул. "Т. Шевченко" и локалното платно на бул. "Цариградско шосе".

Работното време е от 9 до 17 ч. без събота и неделя. Заявката за тест може да бъде направена на тел. 070020442, а цената на изследването е 120 лева. "Геника" също предлага посещение на домашен адрес за взимане на проба, което също става с предварително записване. Резултатите стават готови до 24 часа. Повече информация можете да откриете на сайта на лаборатория "Геника" ТУК .

"Бодимед" също предлага само PCR тест

От 30 март лаборатория "Бодимед" също вече разполага с възможност за изследвания за доказване на SARS-COV-2 (COVID – 19) инфекция чрез PCR метод –

PCR (Polymerase Chain Reaction).

"Тази методика

за откриване на Covid-19 към момента е приета за "златен стандарт" в лабораторната диагностика на този патоген. Към момента нямаме сведения за бърз тест, който да дава подобна информация. Заради това лабораторията не предлага бързите тестове за IgG и IgM", информират от "Бодимед".

Вземането на проби се осъществява извън лечебното заведение, в домашни условия, от специално обучено и защитено лице, спазвайки референциите на СЗО. За изследването се вземат носен и гърлен секрет със стерилен тампон, чрез натривка от гърлото, сливиците или зачервени участъци и от двете ноздри. Срокът за получаване на резултати е 24 до 48 часа в зависимост от необходимостта от потвърждаване на положителните резултати и натовареността на лабораторията.

Преди вземане на проби е необходимо пациентите да отговорят на няколко скринингови въпроса и да попълнят декларация за информирано съгласие, която можете да изтеглете ТУК и да попълните предварително.

Препоръчва се тестът да се прави след консултация и назначение от лекар, поради спецификата му и уместността на използването му в зависимост от времето на заразяване с инфекцията, наличието на симптоми и други особености.

Важно е да се знае, че изследването на безсимптомни пациенти е вероятно да даде отрицателен резултат, дори и при налична инфекция, защото в началото на заболяването броят на вирусните частици може да е недостатъчен.

За предварително записан час за тестване на Covid-19 на тел. 02- 9 863 864.

Цена на тест Коронавирус (Covid-19) – 100.00 лв.

Цена на услуга "Домашно посещение" – 30.00 лв.

"Бодимед" предлага услугата "домашно посещение" през целия ден. Екипът, който ще ви посети е специално оборудван и спазва всички указания за безопасност. Ако не желаете лично да посетите пунктовете на лабораторията в този период, можете да повикате техен екип у дома. Телефонът за записване е 02 9 863 864; 02 9 866 676.

"Цибалаб" прави PCR и бърз тест

От 01 април лаборатория "Цибалаб" също предлага тест за откриване на Covid-19 от гърлен и носен секрет посредством PCR метод.

Материали за този тест се взима само в манипулационната на адрес: ул. "Дамян Груев" №8A, партер от 08:00 до 14:00 ч.

От 25 март "Цибалаб" извършва и скриннигов кръвен тест за коронавирус. Изследването се работи от къвна проба. Резултат се получава до края на деня. Материал се дава през целия ден във всички работещи манипулационни.

Повече за различните методи за диагностика можете да откриете ТУК

Повече за изследванията, предлагани от "Цибалаб", можете да откриете на сайта им ТУК

"Софиямед" и "Токуда" също вече правят PCR тестове

Лабораториите на някои частни болници също вече правят тестове по PCR методиката.

От 25 март изследването се прави в "Софиямед", като пробовземането се осъществява извън лечебното заведение в обособено за целта място (кабината до Аптека "Софиямед"- бул.Г.М.Димитров 16) от 9:30 до 11:30ч. всеки делничен ден с предварително записване на тел. 0895 555 591.

От 26 март "Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда" също вече разполага с всички възможности за лабораторни изследвания за доказване на Covid-19 инфекция. Препоръчва се тестовете да се правят след консултация и назначение от лекар, поради спецификата им и уместността на използването им в зависимост от времето на заразяване с инфекцията, наличието на симптоми и други особености.

PCR (Polymerase Chain Reaction) тестът е златен стандарт за установяване на инфекция с коронавирус. За изследването се вземат носен и гърлен секрет със стерилен тампон чрез натривка от гърлото, сливиците или зачервени участъци и от двете ноздри. Пробите се вземат в специален изнесен пункт в двора на болницата, до който водят обозначителни табели. Не е необходимо влизане в сградата на болницата. Срокът за получаване на резултати е 48 до 72 часа в зависимост от необходимостта от потвърждаване на положителните резултати и натовареността на лабораторията.

За вземането на гърлен/ носен секрет за PCR тест, пациентът трябва да подпише Декларация за информирано съгласие, която можете да попълните на място или предварително, като изтеглите от ТУК

"Важно е да се знае, че изследването на безсимптомни пациенти е вероятно да даде отрицателен резултат, дори и при налична инфекция, защото в началото на заболяването броят на вирусните частици може да е недостатъчен", разясняват от болнницата.

Вторият вид тестове са т.нар. бързи кръвни тестове, които измерват наличието на IgM и IgG антитела срещу Covid-19 инфекцията. "При това изследване трябва да е минало определено време след заразяването - 2-3 седмици, за да се открият антитела, в противен случай резултатът може да е фалшиво отрицателен. Предимство е бързината на теста - резултатите са готови в рамките на два часа. Наличието на антитела може да докаже и преминала вече инфекция. Кръвните тестове се извършват с вземане на капилярна кръв в манипулационната на Клинична лаборатория на първи етаж в болницата.Тестът може да се направи и от венозна кръв ако са назначени едновременно и други изследвания - например ПКК, CRP.

Преди вземане на проби и при двата теста, е необходимо пациентите да отговорят на няколко скринингови въпроса: какъв е поводът за изследването, пътували ли са скоро извън страната, имат ли типичните симптоми - висока температура, кашлица, задух, имат ли рискови контакти с потенциално заразени. За да избегнем струпването на хора, препоръчваме ви да си запазите предварително час за извършване на тест за Covid-19 на тел 02/ 403 4000", обясняват от лечебното заведение.

Желателно е тестваните пациенти да носят лични предпазни средства и да спазват отстояние от най-малко 1 м, докато изчакват своя ред.

Препоръчително е също така пациентите да проверяват своя резултат онлайн в профилите си в платформата на болница "Токуда", където се намират и всички други техни резултати от лабораторни изследвания. При първо посещение или загубена парола, такава може да бъде заявена при регистрацията.

mediapool.bg