Кламер БГ - Новини: Все по-радикални идеи си пробиват път в Републиканската партия в САЩ

Все по-радикални идеи си пробиват път в Републиканската партия в САЩ

Свят

|
Вт, 13 Юли 2021г. 14:17ч.
Все по-радикални идеи си пробиват път в Републиканската партия в САЩ

Все по-радикални идеи си пробиват път в Републиканската партия в САЩ

Полагане на клетва за вярност пред Доналд Тръмп и твърдение в разрез с очевидното, че той е победител в президентските избори: малко повече от година преди ключови парламентарни избори в САЩ все повече се разпространяват идеите на най-радикалното крило от републиканския лагер .

За положението в лагера на Тръмп говори най-добре Конференцията за консервативно политическо действие - форум на най-върлите консерватори сред републиканците, събрал миналия уикенд хиляди хора в Далас, Тексас.

От трибуната звучаха злобни нападки срещу администрацията на Байдън, възхвали за Доналд Тръмп, безкрайни речи по повод "откраднатата" изборна победа и остри критики срещу ваксинацията.

"Всичко вървеше толкова добре преди тия нагласени избори!", възкликна бившият президент всред викове "Още четири години!" откъм завладяната публика.

Присъстваха 27 парламентаристи; 24 от тях бяха гласували против утвърждаването на резултатите от президентските избори през ноември, спечелени от Джо Байдън.

По-умерените босове на Републиканската партия като сенатора Мит Ромни, кандидат-президент през 2012 г., се погрижиха да избегнат участие в събранието, спечелено изцяло за каузата на Доналд Тръмп. Така постъпиха и други изгряващи звезди на американската десница, примерно републиканският губернатор на Флорида Рон Десантис.

Малко повече от година преди междините избори, които се произвеждат в средата на президентския мандат и ще са решаващи за администрацията на Байдън, разполагаща с твърде нестабилно парламентарно мнозинство, често тонът е задаван от най-озлобеното партийно крило.

Подет бе обширен дебат за расизма във връзка с някои дисциплини в училищата, или пък за т. нар. "култура на заличаването", наказваща с остракизъм хора, чиито мнения са смятани за неприемливи. Според критици "културата на заличаването" се състои в пренаписване на събития и творби на изкуството единствено в услуга на прогресистките идеи.

Водачът на републиканците в Камарата на представителите Кевин Маккарти пък саботира усилията на парламентарна комисия, създадена от демократите с цел да разследва щурма на Капитолия от 6 януари, предприет от тълпа привърженици на бившия президент.

И изобщо не призовава за ред в залата дори след най-обидни реплики. Като тази на републиканката Лорън Бобърт, обвинила администрацията на Байдън, че смята да изпрати "инжекционни нацисти" за пропаганда на ваксинацията в нейния щат Колорадо.

"Година и половина хаос"

Мнозина републиканци съвсем нямат намерение да играят във Вашингтон традиционната роля на парламентарна опозиция, камо ли пък да се впуснат в компромиси с демократите.

"Още година и половина хаос и блокада, ето какво искаме", заявява например конгресменът републиканец Чип Рой във видеоклип, разпространен наскоро в печата и записан изглежда без негово знание.

И тежко му на онзи, който не се закълне във вярност на експрезидента.

Един от претендентите за сенаторски пост в Охайо - Дж. Д. Ванс, автор на бестселър за Америка, разяждана от деиндустриализация, вдъхновил един филм на "Нетфликс" ("Американска ода"), чудесно разбра това.

Бившият президент "е лидерът на това движение", каза пред сп. "Тайм" политикът, критикувал навремето републиканеца милиардер: "Трябва просто да преглътна гордостта си и да го подкрепя".

Другомислещи като Адам Кинзингър все по-рядко надигат глас или пък хората все по-слабо ги чуват.

"Или сте зомби с начин на мислене тип MAGA ("Make America Great Again" - "Да направим Америка отново велика") , . . . или ставате и казвате истината на своите избиратели", заяви конгресменът републиканец, гласувал през януари за импийчмънт на бившия президент.

Последният получи в неделя твърде комфортен резултат - 70 на сто от гласовете, при анкета сред ултраконсерваторите на форума в Далас, запитани кои са фаворитите им за президентските избори през 2024 г.

По БТА

mediapool.bg