Кламер БГ - Новини: Все по-малко съдии искат да стават членове на ВСС

Все по-малко съдии искат да стават членове на ВСС

България

|
Вт, 19 Апр 2022г. 14:52ч.
Все по-малко съдии искат да стават членове на ВСС

Все по-малко съдии искат да стават членове на ВСС

Високоплатената и отговорна позиция на съдебен кадровик става все по-малко привлекателна сред редовите съдии. Едва 15 от тях са номинирани или са се издигнали сами за член на Висшия съдебен съвет (ВСС), а преди пет години желащите бяха с 50% повече – 27.

След мандата на този ВСС явно все по-малко съдии искат да си имат работа с главния прокурор Иван Гешев (член по право), шефа на Върховния административен съд Георги Чолаков, шефа на Върховния касационен съд Галина Захарова и останалите, които ще бъдат избрани.

Сред тях трима са членове на най-голямата съсловна магистратска организация – Съюза на съдиите в България. Сред тях председателката на Съюза на съдиите в България Татяна Жилова, която е административен съдия в София, както и предишният председател Атанас Атанасов (Софийски градски съд). Третият по-известен член на ССБ, който се кандидатира е Владимир Вълков (Софийския градски съд). Той бе кандидат за член на ВСС и преди пет години, но получи малко над 400 гласа от 1951 гласували съдии.

Слабата активност на редовите съдии е обяснима с огромното влияние на прокуратурата и политическата квота във ВСС, които доминират в кадровия орган на съдебната власт,

Предишният вот беше доминиран от активността на съдиите от Върховния касационен съд, които получиха свръхпредставителство в този ВСС. Сега е точно обратното. Нито един върховен съдия не се кандидатира от съдийската квота. Вероятно някои от върховните магистрати очакват да бъдат излъчени от парламента.

Останалите кандидати на съдиите са магистрати до окръжно ниво.

Един от тях е съдия Иван Калибацев, който шеф на Районния съд в Пловдив. Преди малко повече от месец Съюзът на съдиите в България поиска от ВСС да се намеси по сигнал, който уличава Калибацев за дисциплинарен тормоз върху съдия Деян Вътов.

Друг известен съдия е Миглена Тянкова, която е председател на Окръжния съд в Хасково. Подслушани разговори с нейно участие бяха използвани преди десет години да дискредитират покойния вече висш прокурор Камен Ситнислки.

Останалите кандидати са Даниела Александрова (заместник-председател на Софийския районен съд), Дора Михайлова (зам.-председател на Окръжния съд в София), Антоанета Аргирова (Административен съд – София-град), Красимир Лесенски (Районния съд в Пазарджик), редовият съдия Йордан Дамаскинов (Окръжния съд в Русе), Васил Петков (шеф на Окръжния съд в Ямбол), Явор Колев (шеф на Пловдивския административен съд), Мария Терзийска (зам.-шеф на Окръжния съд във Варна), Младен Димитров (шеф на Районния съд във Велико Търново), както и редовият съдия Любомир Нинов (от Варненския районен съд).

Магистратите избират шестима представители във Висшия съдебен съвет с пряк таен вот. В момента право на глас имат 2206 съдии. Общото събрание на съдиите ще се проведе в две поредни съботи - на 18 и 25 юни. Кандидатите ще бъдат изслушани в първата, а на 25-и е гласуването.

Общото събрание на прокурорите е насрочено за 2 и 9 юли. Все още няма издигнати кандидатури за четирите позиции.

Следователите избират един представител във ВСС. Кандидатите са трима – следователят бунтар Бойко Атанасов от столичното следствие, Петко Петков и Наталия Стаменова от Националната следствена служба. Абсолютен фаворит е Петко Петков, който е шеф на Камарата на следователите.

Очаква се по-късно тази година парламентът да избере останалите 11 членове, което ще е много интересно политическо събитие. Представителите на ВСС от парламентарната квота се избират с конститиционно мнозинство от 160 гласа, което принуждава четворната управляваща коалиция да влезе в договорки с ГЕРБ, ДПС или с двете едновременно.

mediapool.bg