Кламер БГ - Новини: Връща се явлението "заплата под масата"

Връща се явлението "заплата под масата"

България

|
Вт, 29 Юни 2021г. 10:28ч.
Връща се явлението "заплата под масата"

Гълъб Донев, Снимка: БГНЕС

Инспекцията по труда докладва за все повече случаи на работа без трудов договор и заплата, различна от реалната. Това съобщи пред БНТ социалният министър Гълъб Донев.

"Върна се явлението по ведомост получаваш 1000 лева, в плик под масата получаваш още 1000 лева", заяви той.

Освен това зачестяват сигналите за пренебрегване на правилата за безопасност.

Към момента безработицата у нас е 5.23%, което добър показател, каза още Донев. Според него обаче има проблем на пазара на труда – осигуряват се места, но няма подходящи кандидати.

"Има дисбаланс - интересът между търсене и предлагане не може да се срещне", заяви министърът.

От 1 юли пенсиите ще се увеличат с 5%, но това не е достатъчно. Заедно с това ще се увеличи и прагът за получаване на енергийни помощи.

"Нито един социален министър няма да каже, че е достатъчно това увеличение. И то никога няма да бъде достатъчно, докато не се гарантира адекватност на пенсиите", заяви Донев.

Изплащането на допълнителните 50 лв. към пенсиите трябва да продължи и да се превърне в постоянна мярка, каза още министърът. За да се случи това, трябва да бъде направена промяна в Закона за държавното обществено осигуряване.

"Това трябва да се случи. Друг е въпросът по каква формула ще се случи, защото, ако тръгнем към преизчисляване на пенсиите с осигурителен доход 2018 година, 50-те лева, които сега се получават като помощ, няма да влязат в пълен размер при ниския размер пенсии", заяви той.

mediapool.bg