Кламер БГ - Новини: Взрив на руски ракетен полигон край Архангелск

Взрив на руски ракетен полигон край Архангелск

Свят

|
Четв, 08 Авг 2019г. 16:42ч.
Взрив на руски ракетен полигон край Архангелск

Двама човека загинаха, а шестима бяха ранени при взрив на военен полигон в Архангелска област, заяви руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС и Ройтерс.

Десет човека пострадаха при пожар във войскова част в Северодвинск, Архангелска област, заяви източник от службите за спешна помощ, цитиран от ТАСС.

Според министерството взривът е станал при изпитание на реактивен двигател с течно гориво на полигон край Архангелск. Избухнал е и пожар.

Ведомството каза, че нивото на радиация след взрива е в нормата и не са отделени вредни вещества в атмосферата.

Същевременно пресслужбата на градската администрация в Северодвинск, цитирана от ТАСС, съобщи, че е било регистрирано кратковременно повишаване на стойностите на радиационния фон.

Според източник от службите за спешна помощ нивото на радиация в района е в нормата.

Губернаторът на Архангелска област Игор Орлов потвърди, че е имало инцидент, и каза, че има пострадали и че на мястото е изпратена въздушна медицинска помощ. По думите му не се налага евакуация на населението.

Това е вторият подобен инцидент през тази седмица на руски военен обект.

В понеделник избухна пожар в склад за танкови снаряди в района на град Ачинск в Красноярския край на Сибир, който бе последван от продължили близо денонощие експлозии.

В населените места в радиус до 20 км бе обявена евакуация, а в Ачинск бе въведено извънредно положение. Над 16 500 човека се наложи да напуснат домовете си. Осем къщи бяха разрушени от взривната вълна.

mediapool.bg