Кламер БГ - Новини: Временното правителство в Либия отвори магистралата, свързваща Изтока и Запада

Временното правителство в Либия отвори магистралата, свързваща Изтока и Запада

Свят

|
Пон, 21 Юни 2021г. 11:53ч.
Временното правителство в Либия отвори магистралата, свързваща Изтока и Запада

Временното правителство в Либия отвори магистралата, свързваща Изтока и Запада

Временното правителство в Либия отвори отново крайбрежната магистрала, която свързва дълго разделените източна и западна част на страната - поредна стъпка за обединяване на териториите след годините на гражданска война, предаде Асошиейтед прес.

Новината беше огласена три дни преди организираната от Германия и ООН втора международна конференция за Либия в Берлин.

Изключително радостен съм от възможността да участвам в откриването на тази жизненоважна пътна артерия, свързваща изтока на страната ни с нейните западни райони, заяви либийският премиер Абдел Хамид Дбейба пред събралото се множество, докато булдозери разчистваха пътя от скали и пясъчни дюни, блокирали пътя.

Либийската крайбрежна магистрала беше затворена от април 2019 г., след като източните сили на военачалника Халифа Хафтар предприеха военно настъпление към столицата Триполи, където се намираше признатото от ООН правителство. Международната организация отдавна настояваше за отварянето на пътя за безопасно движение на хора и стоки.

Посолството на САЩ в Либия приветства възстановяването на движението по магистралата, отбелязвайки в Туитър, че за либийците това е стъпка към възстановяване на пълния им контрол върху вътрешните работи на страната.

На конференцията в Берлин в сряда се очаква да бъдат обсъдени подготовката на общите избори в Либия и изтеглянето на чуждестранните сили, въвлечени в конфронтацията между враждуващите страни.

mediapool.bg