Кламер БГ - Новини: "Волен напуска парламента" стана предизборен клип

"Волен напуска парламента" стана предизборен клип

България

|
Пет, 25 Окт 2019г. 16:48ч.
"Волен напуска парламента" стана предизборен клип

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров финишира предизборната кампания с нов клип и плакати, които рекламират решението му да напусне парламента като "честна игра", а отказът на Ангел Джамбазки от ВМРО да напусне Европейския парламент – като "измама".

Според различни социологически прогнози, кандидатурата на Сидеров за кмет на София няма шанс да получи по-приличен резултат. Той вече обвини за това социологическите агенции и медиите, които манипулирали обществото, но това не му помогна. Както е известно, основната мишена на Сидеров в тази кампания е зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, който също е кандидат за кмет на София.

В началото на седмицата Сидеров реши да подаде оставка като депутат. По думите му това показвало, че той е честен пред избирателите си и не се е кандидатирал, единствено за да привлече повече гласове към партията си, както прави Джамбазки.

След като в началото на кампанията приписа на Джамбазки тежкия "грях", че бил "гей"(Джамбазки отрече), Волен покани противника си "на физически двубой с всички средства", а след това го прикани да напусне Европарламента, както той депозира оставката си в Народното събрание. Джамбазки, разбира се, не откликна.

Сега из София са разлепени плакати с надпис: "Волен Сидеров - кандидат за кмет, напусна парламента- ЧЕСТНА ИГРА. Ангей Джамбазки - кандидат за кмет, не напуска европарламента – ИЗМАМА". Такива плакати се мъдрят по Цариградско шосе, близо до спирка "Плиска". Проверка на Medapool обаче показа, че подобни плакати около централата на "Атака" няма.

Сидеров прояви този "акт на честност" дни преди вота и ако това беше реалната причина за оставката, тя би трябвало да бъде подадена в началото на кампанията и преди парламентът да излезе в предизборна ваканция.

Преди ден Сидеров демонстративно подаде оставката си в деловодството на парламента, а часове след това се появиха и плакатите. Те не са обозначени с задължителните за предизборна кампания надписи "Купуването и продаването на гласове е престъпление", липсва и номерът на Сидеров в бюлетината. Очевидно целта е това да не се определя като предизборна агитация и да не може да бъде пряко свързано с "Атака".

Клип със същото съдържание обаче е качен в YouTube канала на "Атака", където могат а бъдат намерени предизборните видеа на партията.

Въпреки че плакатите и видеото не съдържат задължителните елементи за обозначаване на агитация, атакистите могат да бъдат санкционирани, защото Изборният кодекс забранява използването "на материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите".

От ВМРО вече са подали сигнал до ОИК- София, позовавайки се на този член от закона.

Сидеров може да оттегли оставката си

Депозираната оставка на Сидеров още не означава, че той действително ще напусне парламента. Следващото заседание на Народното събрание, което трябва да гласува оставката, ще е след първия тур на изборите в София. Фактът, че Джамбазки не откликна на призива на бившия си коалиционен партньор, дава аргумент на Сидеров да оттегли оставката си веднага след 27 октомври.

От "Атака" отказват да кажат дали такъв сценарий е възможен, което още повече поражда съмнения, че действията на Сидеров са предизборна игра.

Евентуалното оттегляне на оставката няма да е прецедент. През 2017 г. тогавашният депутат от ГЕРБ Делян Добрев подаде оставка, но после я оттегли, след като тя беше отхвърлена от пленарната зала. Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционен отказа на Народното събрание да приеме оставката, която вече беше оттеглена.

Според решението на КС мнозинството няма право да я отхвърли. Така, ако Сидеров реши да не я оттегля, той със сигурност ще напусне парламента.

Лидерът на "Атака" и съпартийците му бяха изключени от групата на "Обединени патриоти" и сега са независими депутати. В това си качество имат крайно ограничено време за изказвания от трибуната и нямат представители в ръководствата на парламентарните комисии, нито пък зам.-шеф на парламента.

Големият въпрос не е дали Сидеров ще остане депутат, а дали ще продължи да подкрепя правителството на Бойко Борисов, както прави досега, въпреки тежкия му конфликт с ВМРО и НФСБ. В противен случай Борисов ще трябва да мине в по-открит режим на подкрепа от ДПС и "Воля", което едва ли му е от полза.

mediapool.bg