Кламер БГ - Новини: Волен Сидеров иска 15 000 лв от Радан Кънев за обида

Волен Сидеров иска 15 000 лв от Радан Кънев за обида

България

|
Пон, 12 Авг 2019г. 17:35ч.
Волен Сидеров иска 15 000 лв от Радан Кънев за обида

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е завел съдебен иск за 15 000 лева срещу евродепутата от "Демократична България" Радан Кънев.

"Поводът е, че съм реагирал на неговото изказване (на Сидеров), че в средата на 19 век "няма български народ, няма българска нация, никой не знае, че има българи изобщо". И в реакцията си съм отбелязал - съвсем вярно впрочем - че "никое хюмне, мекере, ибрикчия или предател" не е обиждал така българите", написа Кънев в социална мрежа и публикува своя отговор на исковата молба на Сидеров.

Волен Сидеров не пожела да коментира по телефона заведеното дело, а пресцентърът на "Атака" поиска въпрос за делото в писмена форма, какъвто беше изпратен от Mediapool. Фразата е публикувана първо във Фейсбук профила на Кънев, а след това – препечатана от Mediapool с позоваване.

В отговора си до районния съд Радан Кънев пише, че позицията му е в отговор на изказване на Сидеров по БНТ на 9 март 2019 г., цитирано от Кънев: "В средата на 19 век няма български народ, няма българска нация, никой е знае, че има българи изобщо – ние сме заличени. И това, че се възраждаме като народ, като нация, се дължи на Русия, на руския император...".

В отговор си Кънев обяснява, че именно тези думи на Сидеров са предизвикали острата му реакция. Евродепутатът казва, че е публикувал позиция си в състояние на афект, но твърди, че Волен Сидеров би трябвало да търпи последиците от политическите си изявления, в това число и острите ответни реакции на думите му, които обиждат цялата българска нация и отричат историческото ѝ наследство.

mediapool.bg