Кламер БГ - Новини: Волен Сидеров е на свобода срещу 100 хил. лв. гаранция

Волен Сидеров е на свобода срещу 100 хил. лв. гаранция

България

|
Четв, 16 Апр 2020г. 17:50ч.
Волен Сидеров е на свобода срещу 100 хил. лв. гаранция

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров бе освободен от ареста след 24-часово задържане. Той бе пуснат срещу гаранция от общо 100 хил. лв. В момента срещу него се водят две дела – за подбудителство към престъпление и за заплаха срещу прокурор и полицай. По всяко едно прокуратурата му е определила по 50 хил. лв. Срещу политика има и трето дело – за опит да попречи на длъжностно лице да му връчи призовка.

Сидеров бе арестуван в четвъртък след неуспешни опити на полицията да го открие на известните му адреси. Преди това той бе обявен за общонационално издирване. Няколко часа по-късно политикът сам се яви в столичната полицията, където бе арестуван. Ден по-рано, в сряда, Сидеров имаше среща с разследващ полицай. Той обаче обвини МВР в лъжа, защото бил призован само като свидетел, а искали да му повдигнат обвинение и си тръгна. Така се стигна до издирването му.

По първото дело, за подбудителство, Сидеров е обвиняем за това, че в ефира на телевизия "Алфа" и на фейсбук-профила си е призовал хората масово да излязат на Великден и да покажат, че "Бог е над Мутафчийски". Второто дело отново е заради негов коментар по "Алфа". В него той заявява, че прокурорът, повдигнал му обвинения през 2006 г., е починал от рак. А след това и негов колега, наблюдавал друго дело срещу него.

"Правете си сметката, тези които сега се готвите да ми повдигнете обвинение, колко време ще живеете!" и "Тези, които сте приели сега да действате срещу мен, няма да ви бъде!", заявява Сидеров.

Самият той твърди, че обвиненията са несъстоятелни. След излизането си от ареста обясни, че просто е призовал българите да отпразнуват подобаващо най-големия християнски празник – Възкресение.

"Ако за това хората са преследвани, значи трябва си помислим много добре за това накъде отива държавата. Говоренето по телевизия вече опасност ли е? Това ви засяга вас като колеги. Опасно ли е да коментираш, да кажеш какво мислиш?", обърна се Сидеров към журналистите.

mediapool.bg