Кламер БГ - Новини: Война на клубове. Македонските власти не харесаха и "Цар Фердинанд"

Война на клубове. Македонските власти не харесаха и "Цар Фердинанд"

България

|
Вт, 01 Ноем 2022г. 16:43ч.
Война на клубове. Македонските власти не харесаха и "Цар Фердинанд"

Сн. ЕПА/БГНЕС

Властите в Северна Македония не одобряват създаването на ново българско сдружение, което да носи името на цар Фердинанд и така се продължава одисеята около откриването на различни клубове и центрове от двете страни на границата, която генерира сериозно напрежение през последните месеци.

Към македонското правителство работи специална комисия, която преценява използването на имена на исторически личности от фондации и сдружения, и именно тя е дала отрицателно становище по името "Цар Фердинанд".

Крайното решение за регистрацията трябва да бъде взето от Министерството на правосъдието и Централния регистър на Северна Македония.

"Тази личност стои начело на българската държава във време, когато се водят няколко войни, които за македонците означаваха кръвопролития и унищожение и ние преценихме, че името на такава личност ще предизвика негативни чувства сред голяма част от македонците", каза председателят на комисията Бобан Петровски, цитиран от БТА.

Това е първото решение на комисията, която бе създадена след напрежението и посегателството срещу новооткритите български клубове "Цар Борис III" в Охрид и "Иван Михайлов" в Битоля. Македонските власти обявиха имената им за "спорни" и македонският парламент форсира приемането на законодателни промени, според които те не могат да имат "спорни имена".

Впоследствие частни лица откриха македонски клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград.

Македонският външен министър Буяр Османи коментира, че Скопие няма нищо против да се отварят културни клубове и в Република Северна Македония и в България.

"От това, което се случва с тези клубове се вижда, че ние влизаме в надпревара и откриването им се превръща в инструментализиране на правата на общностите, което не е в духа на добросъседството", коментира той.

Османи посочи, че имената, избрани за културните клубове в Битоля и Охрид, според него "не са добронамерени", че това не е помогнало на българската общност в страната, и в крайна сметка не е постигнато нищо, освен поляризиране на обществеността в страната.

Той не одобрява и отварянето на клуба "Никола Вапцаров", който не би изиграл недобра роля, защото "това е в негативен цикъл на отношения".

Клубовете се използват активно от македонските опозиционни партии ВМРО-ДПМНЕ и "Левица", които раздухват антибългарска истерия и я насочват срещу управлението в Скопие.

България се съгласи да отвори вратата на Северна Македония към ЕС, но под условия.

Най-важното е българите да бъдат вкарани в македонската конституция, срещу което се обяви ВМРО-ДПМНЕ. Така не може да се събере изискваното двете трети мнозинство за промяна на основния закон.

mediapool.bg