Кламер БГ - Новини: Война и мир: Германия балансира в отношенията с Русия

Война и мир: Германия балансира в отношенията с Русия

Европа

|
Четв, 03 Септ 2020г. 15:31ч.
Война и мир: Германия балансира в отношенията с Русия

Полемиката около предполагаемото нападение с нервнопаралитичен агент на руския дисидент Алексей Навални е последната глава в сложните от няколко години отношения между Германия и Русия, отбелязва ДПА в свой материал по темата.

Връзките между двете страни рязко се обтегнаха през 2014 г. след руската анексия на Крим, малко преди да избухне войната в Източна Украйна. Отношенията се влошиха още повече заради ключовата военна подкрепа на Москва за президента Башар ал Асад в гражданската война в Сирия.

Следващият голям разрив настъпи миналата година, този път след престъпление на германска територия. Грузински гражданин от чеченски произход, твърдящ, че се е сражавал срещу Русия на страната на чеченските мюсюлмани в началото на първото десетилетие на 21-и век, беше застрелян в центъра на Берлин през август 2019 г. Германският главен прокурор каза че това убийство е било поръчано от руската държава.

През декември Берлин изгони двама руски дипломати, твърдейки че Русия не искала да сътрудничи в разследването на престъплението. В отговор Москва изгони двама дипломати.

Германия освен това беше разгневена от хакерската атака през 2015 г. срещу нейния парламент. През март германският канцлер Ангела Меркел разкритикува "възмутителното поведение" на Русия и каза, че има "твърди доказателства", че страната е била замесена в кибернападението.

Но въпреки тези различия Москва е ключов партньор на Берлин в редица области. Сред тях са някои външнополитически въпроси, например дългогодишните усилия за договаряне на мир в Източна Украйна, в които Германия играе посредническа роля. Германия и Русия освен това имат и тесни икономически връзки, в това число изграждането на газопровода "Северен поток 2", който да доставя руски природен газ директно до Германия. САЩ наложиха санкции във връзка с газопровода и казаха, че той ще засили европейската зависимост от Русия. Миналата седмица обаче Меркел се обяви решително за осъществяване на този енергиен проект.

mediapool.bg