Кламер БГ - Новини: Червеният кръст регистрира стотици защитници на "Азовстал" като военнопленници

Червеният кръст регистрира стотици защитници на "Азовстал" като военнопленници

Война в Украйна

|
Четв, 19 Май 2022г. 15:35ч.
Червеният кръст регистрира стотици защитници на "Азовстал" като военнопленници

Снимка: БГНЕС

Русия обяви, че повечето украински бойци, които защитаваха Мариупол, са се предали, с което общият брой на напусналите последния бастион на съпротивата – "Азовстал", е достигнал 1730 души, а Червеният кръст съобщи, че е регистрирал стотици от тях като военнопленници, предаде АП.

Международният комитет на Червения кръст каза, че регистрацията на украинските военнопленници, включваща и ранените бойци, е започнала във вторник съгласно споразумение между Украйна и Русия.

Базираната в Женева хуманитарна агенция, чиято мисия е да гарантира спазването на международното хуманитарно право по време на конфликт, заяви, че процесът по регистрация включва събирането на основни лични данни от войниците.

Червеният кръст има има опит в работата с военнопленници и тяхната размяна. Организацията обаче заяви, че нейният екип не е транспортирал украинските военни до "до местата, където те са държани", без да ги конкретизира.

Украинските бойци, които бяха намерили убежище в почти разрушения металургичен завод "Азовстал", оказваха съпротива на руснаците седмици наред, изнемогващи без достъп до медицински грижи и материали, укривайки се в подземните тунели и бункери. Киев се опитваше да договори евакуацията към територии, контролирани от Украйна или в неутрална държава, но Москва отказа. Във вторник украинските власти наредиха на своите военни да изоставят защитата на "Азовстал" , за да бъде спасен животът им. Всички те бяха отведени от руските войски и не се знае каква съдба ги очаква. Някои от тях са откарани в бивша наказателна колония на територия, контролирана от проруските сепаратисти.

Докато Украйна казва, че се надява бойците да бъдат върнат чрез размяна на военнопленници, Русия заплашва да изправи някои от тях на съд за военни престъпления и дори да ги екзекутира.

Червеният кръст се позова на Женевската конвенция, която позволява на организацията да интервюира военнопленниците "без свидетели", както и да ги посещава "без необосновани ограничения" от страна на пленилата ги държава.

Червеният кръст не конкретизира колко са военнопленниците от "Азовстал".

Също така не е ясно колко бойци са напуснали завода. По-рано Русия излезе с оценки, там се сражават около 2000 украински военни.

Денис Пушлин, висш представител на проруския сепаратиски регион, включващ Мариупол, каза, че онези украински войници, които се нуждаят от медицинска помощ, са били хоспитализирани, докато другите са настанени в следствен изолатор. Той също така твърди, че представителите на Червения кръст са били допуснати да инспектират следствения изолатор, но тази информация засега не е потвърдена, предаде АП.

Следственият комитет на Русия заяви, че възнамерява да разпита предалите се войници, за да "идентифицира националистите" и да реши дали те са участвали в престъпления срещу цивилни. Освен това генералният прокурор на Русия поиска от върховния съд на страната да обяви украинския полк "Азов", чийто бойци бяха основна част от украинските военни, защитаващи "Азовстал", за терористична организация.

Международната организация "Амнести интернешънъл" по -рано заяви, че трябва да бъде даден незабавен достъп до бойците, които са се предали. Денис Кривошеев, зам.-директор на "Амнести" за региона, припомни незаконните екзекуции, за които се смята, че са извършени от руските войски в Украйна, и каза, че защитните на "Азовстал" "не бива да имат същата съдба".

Независимо от поражението в Мариупол, увереността на Украйна за развитието на войната нараства, отбелязва АП.

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, заяви в четвъртък, че страната му няма да приеме каквото и да било прекратяване на огъня, докато всички руски войски не се изтеглят.

Военни анализатори отбелязват, че прекратяването на украинската съпротива в "Азовстал" има повече символично значение, тъй като сравненият със земята Мариупол отдавна е под руски контрол и по-голямата част от руските сили, които се сражаваха там, вече са напуснали.

Видеа и снимки от евакуацията на украинските бойци, показват как те изнасят на носилки ранените и как са претърсвани преди да бъдат отведени до автобуси, ескортирани от военни автомобили маркирани с руския знак Z.

Американското разузнаване разполага с данни, според които в Москва са обезпокоени, защото руските войски в Мариупол са извършили маса зверства – избивали са представители на градските власти, подлагали са ги на електрошок, грабили са домове и пр., предаде АП, като се позова на официален американски източник.

Русия се притеснява, че всичко това допълнително ще възпламени съпротивата на местното население срещу окупацията и че начинът, по който са третирани местните хора, противоречи на официалната версия на Москва, че руските военни освобождават рускоговорящото население в Украйна, допълва източникът.

mediapool.bg