Кламер БГ - Новини: Хакери пуснаха по радиото в два региона на Русия фалшиво обръщение на Путин за всеобща мобилизация

Хакери пуснаха по радиото в два региона на Русия фалшиво обръщение на Путин за всеобща мобилизация

Война в Украйна

|
Пон, 05 Юни 2023г. 18:14ч.
Хакери пуснаха по радиото в два региона на Русия фалшиво обръщение на Путин за всеобща мобилизация

Хакери пуснаха по радиото в два региона на Русия фалшиво обръщение на Путин за всеобща мобилизация

Жителите на най-малко два руски региона чуха днес по радиото фалшиво изявление на президента Владимир Путин за въвеждането на военно положение в Русия и всеобща мобилизация. Руските власти обясниха речта по радиото като кражба с взлом, съобщава The Moskow Times.

Според изданието 7X7 речта на Путин е пусната по радиото във Воронежка област. Журналистката Ксения Собчак пише, че подобно съобщение е пуснато по радиото в Ростовска област. В него се казва, че президентът обявява нахлуване на въоръжените сили на Украйна в Белгородска, Брянска и Курска области, въвежда военно положение в тези региони и обявява обща мобилизация.

Освен това глас, подобен на Путин, призовал жителите на трите гранични региона да се „евакуират дълбоко в руската територия, като пазят ред и спокойствие“.

„Руснаци, съграждани, братя и сестри, днес в 4 сутринта украинските войски, въоръжени от блока НАТО, със съгласието и подкрепата на Вашингтон, нахлуха в териториите на Курска, Белгородска и Брянска област. Нашите граничари и Въоръжените сили дадоха достоен отпор на превъзхождащите сили на агресора. На територията на тези региони с мой указ е въведено военно положение. Също днес ще подпиша указ за обща мобилизация, тъй като за да победим опасен и коварен враг, трябва да обединим всички сили на Руската федерация. Врагът ще бъде победен, победата ще бъде наша“, казал гласът, който имитира Путин.

В Ростовска област фалшивото обръщение на президента е прозвучало на честота 105,9, която принадлежи на радиостанцията Атоман FM, съобщава Собчак. Главният редактор на станцията Роман Корнеев казал обаче за изданието „Подем”, че изявление на Путин в ефир не е имало и че е невъзможно да се хакне ефирът.

Кремъл нарече "спешното обръщение" на Путин по радиото взлом. „Определено нямаше обръщение. Наистина в някои региони имаше взлом в радиоефира. По-специално знам, че е имало хакване на радио "Мир" и в някои мрежи. Сега всичко това вече е елиминирано, взето е под контрол. Сега службите го изясняват “, каза Дмитрий Песков, прессекретар на президента, цитиран от ТАСС.

Властите в Белгородска и Воронежка област също нарекоха радиообръщенията фалшиви. „Официално съобщаваме, че ситуацията в региона продължава да се контролира от властите и правоприлагащите органи. Няма причина за безпокойство “, се казва в телеграм канала на Воронежка област. Целта на подобни фалшиви призиви е да се посее паника сред руските граждани, казаха от ръководството на Белгородска област.

Това не е първият случай на хакване на ефира в Русия. През януари обръщение на президента на Украйна Володимир Зеленски беше показано по федералните телевизионни канали в няколко руски региона едновременно. В същото време сигнал за въздушна атака беше включен по радиото в Белгородска и Воронежка област на честота на „Европа Плюс”, гражданите бяха посъветвани да „отидат в убежищата“. В Свердловска и Тверска област, както и в Башкортостан бе излъчено съобщение за възможен „ракетен удар“.

mediapool.bg