Кламер БГ - Новини: Финландия затвори границата с Русия

Финландия затвори границата с Русия

Война в Украйна

|
Пет, 30 Септ 2022г. 16:02ч.
Финландия затвори границата с Русия

Сн. ЕПА/БГНЕС

Финландия затвори границата с Русия за руски граждани с туристически визи, с което закри един от най-леснодостъпните европейски маршрути за руснаците, опитващи се да избегнат военната мобилизация, съобщи Асошиейтед прес.

С изключение на един гранично-пропускателен пункт, разположен на руско-норвежката граница, Финландия предоставяше последния леснодостъпен сухопътен маршрут към европейската Шенгенска зона, който руснаците използваха.

Финландското правителството аргументира решението си с твърдението, че руските туристи, които продължават да пристигат в страната, застрашават международните ѝ връзки. Освен това властите изразиха опасения за сигурността на Финландия, свързани с войната в Украйна, с "нелегалните" референдуми в четири украински области, както и със саботажа на газопроводите "Северен поток" във водите на Балтийско море.

"Финландия е в правото си да отмени издаването на визи на границата си при липсата на основание за влизане в страната. Отмяната на визите представлява решение, което може да се обжалва в съда", заяви руското посолство в Хелзинки, цитирано от ТАСС.

"Финландия обаче не би отменила тези визи по собствена инициатива, т.е. без определено искане от друга държава, която участва в Шенгенското споразумение", се казва още в съобщението на посолството, цитирано от БТА.

Руски граждани все още имат право да влизат във Финландия по семейни причини или за да работят или учат там. Освен това по хуманитарни причини страната остава отворена и за руски дисиденти.

По-рано в знак на солидарност с Украйна Хелзинки реши от 1 септември да ограничи издаването на визи за руски граждани, включително за туристи, до една десета от обичайния им брой.

Освен това тази седмица финландските гранични власти заявиха, че искат да изградят ограда по част от границата с Русия.

Същевременно Норвегия съобщи днес, че обмисля да наложи забрана за влизане на руснаци с шенгенски визи. Скандинавската страна има 198-километрова обща граница с Русия в Арктика. Единственият контролно-пропускателен пункт е в Стурскуг.

mediapool.bg