Кламер БГ - Новини: Украйна ще ограничи дейността на православната си църква, подчинена на Москва

Украйна ще ограничи дейността на православната си църква, подчинена на Москва

Война в Украйна

|
Пет, 02 Дек 2022г. 12:33ч.
Украйна ще ограничи дейността на православната си църква, подчинена на Москва

Путин и руският патриарх Кирил, БГНЕС

Украйна ще ограничи дейността на своя територия на религиозни организации, свързани с Москва. Страната отново ще постави под въпрос статута на своята православната църква, подчинена на Московската патриаршия, заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес.

"Съветът за национална сигурност и отбрана възложи на правителството да предложи на Върховната рада (парламента) законопроект, който да направи невъзможни дейностите в Украйна на религиозни организации, свързани с центровете за влияние в Русия", каза Зеленски.

По думите му украинската държава ще трябва да "извърши религиозна експертиза на статута на Украинската православна църква за съществуването на канонична връзка с Московската патриаршия и, ако е необходимо, да предприеме предвидените от закона мерки".

По-рано месец украинските служби за сигурност извършиха престърсвания в главния манастир в столицата Киев, където се помещава ръководството на Украинската православна църква, както и на още няколко места за поклонение, на фона на подозрения за връзки с Москва.

След акциите украинските служби съобщиха, че са иззели няколко хиляди долара и "проруска литература".

Преобладаващо православна Украйна е разделена между една православна църква, която е зависима от Московската патриаршия и друга, представлявана от Киевската патриаршия.

Църквата, ръководена от Киев, се врече във вярност на базирания в Истанбул патриарх Вартоломей през 2019 година. Руската православна църква, чийто патриарх Кирил е силен поддръжник на руския президент Владимир Путин, осъди претърсванията в Украйна като "акт на сплашване", насочен срещу вярващите.

mediapool.bg