Кламер БГ - Новини: Украйна напредва с идеята за изграждане на "армия от дронове"

Украйна напредва с идеята за изграждане на "армия от дронове"

Война в Украйна

|
Съб, 28 Ян 2023г. 09:03ч.
Украйна напредва с идеята за изграждане на "армия от дронове"

Украйна напредва с идеята за изграждане на

Украйна обяви, че сформира роти за нападение с щурмови дронове в рамките на въоръжените си сили, които ще бъдат оборудвани със спътникови комуникационни услуги "Старлинк". По този начин страната напредва с идеята за изграждане на "армия от дронове", предаде Ройтерс.

Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний подписа споразумението за създаването на ротите като част от проект, който ще включва няколко министерства и агенции, съобщиха от Генералния щаб на украинските сили.

"Най-големите професионалисти сред военнослужещите" вече са избрани да ръководят екипите, всеки от които ще получи дронове и боеприпаси, терминали “Старлинк“ и друго оборудване, написа Генералният щаб във Фейсбук. "Правим всичко възможно, за да осигурим на войниците съвременни технологии", се казва в публикацията.

“Старлинк“ е сателитна интернет система, управлявана от компанията на Илон Мъск - "Спейс Екс", която се използва широко както от гражданите, така и от украинската армия.

Министърът на отбраната на Украйна заяви пред Ройтерс миналия месец, че дроновете са бъдещето на модерната война. Безпилотните летателни апарати играят решаваща роля и за двете страни, откакто миналия февруари Русия започна пълномащабно нахлуване в Украйна.

Москва използва стотици произведени в Иран дронове-камикадзе, за да напада украински градове. Украинските сили използват безпилотни самолети, с които пускат малки експлозиви върху руските сили и наблюдават движението на руските военни.

mediapool.bg