Кламер БГ - Новини: Украйна е създала в Русия мрежа от диверсанти, които извършват нападения с дронове

Украйна е създала в Русия мрежа от диверсанти, които извършват нападения с дронове

Война в Украйна

|
Пон, 05 Юни 2023г. 16:26ч.
Украйна е създала в Русия мрежа от диверсанти, които извършват нападения с дронове

Сграда в Москва, ударена от дрон

Украйна е създала в Русия мрежа от агенти, които да извършват саботажи, и ги снабдява с дронове за такива атаки, съобщи украинската агенция УНИАН, като се позова на интервю на телевизия Си Ен Ен с няколко човека, запознати с информация от американското разузнаване.

Американски служители понастоящем смятат, че атаката с дрон срещу Кремъл миналия месец е била извършена от такива проукраински агенти в Русия. Безпилотните летателни апарати са били доставени в Москва и по този начин са били пуснати от територията на самата Русия.

Що се отнася до други нападения с дронове, включително удари по петролни складове и неотдавнашната атака срещу Москва, американското разузнаване все още няма пълна яснота. Американците обаче вече не се съмняват в съществуването на мрежа от диверсионни клетки на украински симпатизанти в Русия, посочва УНИАН.

По данни на американското разузнаване украинските специални служби са предали на тези диверсанти дронове, произведени в Украйна. Остава загадка обаче как точно е извършена доставката. Източниците на Си Ен Ен смятат, че за целта може да са били използвани утвърдени трансгранични контрабандни маршрути, по които дроновете са били доставени на части. Те отбелязват, че дори и сега общата граница между двете воюващи държави е толкова слабо охранявана от руска страна, че някои контрабандни маршрути все още функционират.

Източниците на Си Ен Ен твърдят още, че украинският президент Володимир Зеленски е определил общи граници на това, което е допустимо за разузнавателните служби, но той не участва в абсолютно всички техни операции и не всички от тях получават прякото му одобрение.

"Шефът на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов постоянно предлага някои от най-дръзките планове за операции срещу Русия и оценява символичните действия", твърдят американските източници.

Публичните изявления на високопоставени представители на САЩ, че "не одобряват" ударите директно срещу руската територия, са само дипломатическа реторика, посочва УНИАН. В частен разговор със Си Ен Ен американски и европейски служители са заявили, че смятат трансграничните атаки за разумна военна стратегия, която може да отклони ресурсите на Русия за защита на собствената й територия, докато Украйна се подготвя за голяма контраофанзива.

Един от събеседниците на американската медия е заявил, че смята, че представителите на украинските власти, с които е разговарял наскоро, са заявили намерения да продължат атаките на територията на Русия, защото това е добра тактика за отвличане на вниманието, която кара Русия да се притеснява за собствената си сигурност.

Нападения с дронове в Русия

През последните месеци зачестиха нападенията с дронове в Русия, включително на доста голямо разстояние от украинската граница, припомня УНИАН. Първите мишени на такива атаки станаха петролни съоръжения, на които можеда бъдат нанесени значителни щети с маломощни експлозиви.

Най-забележителен обаче беше роякът от дронове, който атакува западните предградия на Москва в началото на миналата седмица. Вследствие на това редица западни лидери се изказаха по въпроса дали смятат за приемливи атаките на руска територия.

mediapool.bg