Кламер БГ - Новини: Украйна води преговори със съюзниците за ракети с голям обсег

Украйна води преговори със съюзниците за ракети с голям обсег

Война в Украйна

|
Нед, 29 Ян 2023г. 07:42ч.
Украйна води преговори със съюзниците за ракети с голям обсег

Володимр Зеленски

В ход са ускорени преговори между Киев и неговите съюзници относно искането на Украйна за ракети с голям обсег, които ще помогнат на страната да попречи на Русия да разрушава украинските градове, заяви високопоставен сътрудник на президента Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс в неделя. Междувременно самият Зеленски наложи санкции на 185 компании и лица, които подкрепят войната.

Разговорите

Украйна получи обещания за западни бойни танкове, за да отблъсне руските и про-московски сили, които бавно напредват по част от фронтовата линия.

"За да отслабим драстично ключовото оръжие на руската армия - артилерията, която те използват сега по фронтовите линии - ние се нуждаем от ракети, които ще разрушат техните складове", заяви президентският съветник Михайло Подоляк за украинска телевизия. Той добави, че на окупирания от Русия Кримски полуостров има над 100 артилерийски склада.

"Затова, първо, преговорите вече се водят. И второ, преговорите напредват с ускорен ритъм", посочи Подоляк, без да даде повече подробности.

Украинският президент Володимир Зеленски също заяви по време на снощното си видеообръщение, че Украйна иска да предотврати руските атаки срещу жилищни зони и цивилни.

"Украйна се нуждае от ракети с голям обсег ..., за да лиши окупатора от възможността да разполага своите ракетни установки някъде далече от фронтовата линия и да разрушава украински градове", каза той, цитиран от БТА.

Зеленски заяви, че Украйна се нуждае от американски ракети ATACMS, които имат обсег от 297 километра. Вашингтон засега отказва да достави оръжието, отбелязва агенцията.

Санкциите

Междувременно Зеленски наложи санкции на 185 компании и лица, подкрепящи Москва

"Компаниите и бизнесмените, които извършват железопътен превоз на персонал и военно оборудване в ползва на "държавата агресор", ще бъдат наказани, заяви Зеленски във вечерното си видео обръщение. Той каза, че иззетите активи ще бъдат използвани в полза на националните отбранителни усилия.

Беларуски компании, които помагат на Русия с доставки, също са в списъка, включващ 182 фирми и три лица.

Зеленски каза още, че Украйна работи за това други страни също да блокират активите на компаниите, и благодари "на всички онези, които помагат за засилване на санкциите срещу Русия" и на разследващите, които разкриват и преследват избягването от страна на Русия на наказателните мерки.

Зеленски също така повтори искането си Русия да бъде изключена от Олимпийските игри в Париж следващата година и каза, че е писал до президентите на водещите международни спортни федерации да се ангажират с това в момент, когато Международният олимпийски комитет обмисля да върне достъпа на руските атлети до световния спорт.

В град Константиновка в Донецкия регион руски ракетни атаки срещу жилищни сгради отнеха живота на трима души и раниха 14 други в събота, заяви Зеленски.

Визирайки перспективите за военна помощ от Запада, президентът подчерта, че Украйна спешно се нуждае от ракети с голям обсег, за да отблъсне подобни атаки.

mediapool.bg