Кламер БГ - Новини: Трима убити, сред които и дете, в нови руски удари по Киев

Трима убити, сред които и дете, в нови руски удари по Киев

Война в Украйна

|
Четв, 01 Юни 2023г. 15:36ч.
Трима убити, сред които и дете, в нови руски удари по Киев

Кратер от руска ракета в жилищен район на Киев

Трима души бяха убити, сред които и едно дете, при руски удари по украинската столица Киев през нощта, предаде Франс прес. По-рано бе съобщено за две деца сред жертвите.

Атаката е започнала в 3 ч. местно време. При нея са били ранени и 14 души, допълва ДПА. Девет от ранените са приети в болници.

Кметът на Киев Виталий Кличко заяви в Телеграм, че жертвите и ранените са в Деснянски и Днипровски район на града, допълва ДПА.

"Всички въздушни цели, които засякохме, бяха унищожени от нашите сили и средства на противовъздушната отбрана", заяви администрацията на града. При падането на отломки обаче се е стигнало до жертви и ранени, предаде Франс прес.

Използваните руски ракети са били крилати и балистични ракети.

Русия заяви, че е отблъснала три атаки срещу Белгородска област

Руското министерство на отбраната заяви днес, че са отблъснати три украински атаки срещу граничещата с Украйна Белгородска област, предприети, според него, от проукраински бойци, а интензивният артилерийски обстрел е наложил частична евакуация на региона, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Руските въоръжени сили съвместно с подразделения на граничната служба и Федералната служба за сигурност (ФСС) на Русия са попречили на украински отряди да преминат руската граница и са ги отблъснали обратно на украинска територия, пише в изявлението.

Руското министерство на отбраната уточни, че трите осуетени нападения са били близо до град Шебекино, и обвини Украйна, че използва, по думите му, "терористични формирования", за да извършва умишлени атаки срещу руски цивилни.

По негови данни са били убити повече от 30 украински бойци и унищожени четири бронирани бойни машини.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди тази информация от независими източници.

По-рано "Руският доброволчески корпус" - крайнодясна паравоенна групировка, съставена от етнически руснаци, които подкрепят Украйна - каза, че е извършил атака на руска територия.

Москва обвини украински "терористи", че атакуват западната руска граница, но Киев казва, че там действат руски доброволци, противници на Путин. Украйна отрича да е замесена, но представители на руските власти твърдят, че въпросните бойци са проксита на Киев.

Преди очакваната украинска контраофанзива, Русия стана през последните дни обект на многобройни атаки и голямо нахлуване през границата, а тази седмица - и на най-голямата досега атака с дронове срещу Москва.

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков каза по-рано днес, че най-малко девет души са били ранени, а на няколко сгради са били нанесени щети при обстрел, при обстрел от страна на украинските сили през нощта. Той допълни, че в жилищна сграда в граничния град Шебекино е избухнал пожар, а на административна сграда в същия град са били нанесени щети, вследствие на обстрел с 122-милиметрови реактивни системи за залпов огън "Град", посочва Ройтерс.

В разпространено в социалните мрежи видео се виждат стълбове дим, издигащи се над голяма сграда в Шебекино, обхваната от пожар.

"След като ситуацията се успокои, ще продължим с евакуацията на хората", каза Гладков и допълни: "Всички съоръжения за временно настаняване са готови."

Губернаторът посочи, че стотици жени, деца и възрастни хора вече напускат района, и добави, че е информирал президента Владимир Путин за развитието на ситуацията.

Цивилните, бягащи от обстрела срещу град Шебекино, вече са започнали да пристигат във временните центрове за настаняване, каза след това Гладков, цитиран от Франс прес.

"Най-големият общински център за временно настаняване постепенно се запълва, така че всички пристигащи от Шебекино се изпращат организирано в други незаети центрове", написа губернаторът в "Телеграм".

Още по темата:

Руски партизански сили атакуваха Белгородска област

Пригожин нарече командващите руската армия "клоуни"

Собственикът на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че наемническата му група ще продължи да се сражава в Украйна, ако на неговите войници бъде предоставена отделна част от фронтовата линия, без да му се налага да разчита "на клоуните", които според него командват голяма част от руските въоръжени сили, предаде Ройтерс.

Пригожин, който днес празнува шестдесет и втория си рожден ден в тренировъчен лагер, също така потвърди, че неговите хора най-после ще напуснат украинския град Бахмут на 5 юни, след като го предадат на руската армия. Наемниците от "Вагнер" превзеха опустошения град в края на май след продължила месеци война на изтощение.

"Ако цялата верига (на командването) е 100% провалена и ще бъде ръководена единствено от клоуни, които превръщат хора в месо, тогава ние няма да участваме в нея", заяви Пригожин.

Шефът на "Вагнер" е известен с грубите си, често изпъстрени с ругатни коментари за начина, по който се води войната, отбелязва Ройтерс.

"Красиво е, нали?", обърна се с усмивка Пригожин към руски репортери, докато нощното небе бе озарено от експлозии и червени сигнални ракети на фона на откоси от автоматичните оръжия на неговите наемници. След това той започна подробно да описва протезите за крак, поставени на негови ранени бойци, включително такива, които все още се сражават.

Пригожин каза, че хората му искат да почиват в лагери в контролираната от Русия част на Украйна в продължение на около месец и след това нещата щели да станат по-ясни. "Беше тежка година. Тогава ще видим как ще се развият нещата", обобщи той.

Превърналият се в наемник ресторантьор си спечели широка известност по време на продължаващата вече 15 месеца война в Украйна и редовно отправя обиди срещу най-високопоставените командири на руската армия, посочва Ройтерс.

Евгений Пригожин най-често критикува представянето на министъра на обраната Сергей Шойгу и началника на генералния щаб Валерий Герасимов. Нито един от двамата не е отговорил публично на обидите му.

Пригожин, който миналата седмица се пошегува, че прякорът му трябва да бъде "Касапинът на Путин", вместо "Готвачът на Путин", вчера заяви, че е поискал прокуратурата да разследва дали високопоставени руски служители в сферата на отбраната са "извършили престъпление" преди или по време на войната в Украйна.

Белият дом обяви нов пакет военна помощ за Украйна

Белият дом обяви поредния пакет военна помощ за Украйна на стойност 300 млн. долара, включващ системи за противовъздушна отбрана, боеприпаси и друго военно оборудване, предаде Ройтерс.

Това е 39-ото поред отдаване на военно оборудване от запасите на американското министерство на отбраната, съобщи Пентагонът. Пакетът включва системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", противовъздушни системи "Стингър", боеприпаси за танкове и друго военно оборудване, обяви министерството.

Общо при управлението на президента Джо Байдън САЩ са предоставили на Украйна военна помощ за над 38,3 млрд. долара, включително няколко пакета на стойност повече от 37,6 млрд. долара от началото на руската инвазия през февруари 2022 г.

Правителството на САЩ не знае кой е отговорен за атаката с дронове срещу Москва тази седмица, каза говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, цитиран от Ройтерс.

САЩ не разполагат "с точна информация, която да показва, кой е отговорен", каза говорителят и допълни, че Вашингтон не възнамерява да разследва случая.

Русия не може да налага вето на приемането на Украйна в НАТО, каза Столтенберг

Русия не може да налага вето на приемането на Украйна в НАТО. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, предаде Ройтерс.

"Всички съюзници са съгласни, че Москва не трябва да налага вето на разширяването на НАТО", заяви Столтенберг пред репортери преди началото на неформалната среща на министрите на външните работи на страните от алианса, която се провежда в Осло. "Ние се движим напред, съюзниците са съгласни, че Украйна ще стане членка", добави той.

НАТО трябва да помисли за това какви гаранции за сигурността може да даде на Украйна, пък заяви френската министърка на външните работи Катрин Колона преди началото на срещата на външните министри на страните от алианса.

НАТО не може да приеме нови членове, докато те са в състояние на война, заяви пък германският външен министър Аналена Бербок.

"Политиката на НАТО на отворени врати остава в сила, но в същото време е ясно, че ние не можем да говорим за приема на нови членове, които са в разгара на война", заяви Бербок.

Форумът в Осло ще продължи два дни.

Украйна трябва да получи някакъв вид компансация за това, че не е пълноправен член на НАТО

Президентът на Литва Гитанас Науседа заяви днес, че западните съюзници трябва да намерят начин да компенсират Украйна за невъзможността да предложат пълноправно членство в НАТО на нападнатата от Русия страна, предаде Ройтерс.

"Украйна трябва да знае какво ще получи след края на войната", каза Гитанас пред журналисти преди срещата на върха на Европейската политическа общност (ЕПО) в Молдова.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви по-рано, че страната му е готова да се присъедини към НАТО, и призова алианса да я приеме.

НАТО не е приела искането на Украйна за ускорена процедура за членство, тъй като западни държави като САЩ и Германия са предпазливи що се отнася до предприемането на действия, за които се опасяват, че може да приближат алианса към влизане в активна война с Русия, отбелязва Ройтерс.

mediapool.bg