Кламер БГ - Новини: Полша поиска разрешение от Германия да изпрати танкове в Украйна

Полша поиска разрешение от Германия да изпрати танкове в Украйна

Война в Украйна

|
Вт, 24 Ян 2023г. 17:42ч.
Полша поиска разрешение от Германия да изпрати танкове в Украйна

Полша поиска разрешение от Германия да изпрати танкове в Украйна

Полша официално е поискала разрешение от Германия да прехвърли своите танкове "Леопард 2" (Leopard 2) на Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на полския министър на отбраната Мариуш Блашчак.

"Също така призовавам германската страна да се присъедини към коалицията от страни, подкрепящи Украйна с танкове "Леопард 2". Това е наша обща кауза, защото става дума за сигурността на цяла Европа!", добави полският министър на отбраната.

Германия потвърди, че е получила искане на Полша за прехвърляне на 14 танка "Леопард 2" на Украйна и ще разгледа заявката в най-кратки срокове.

"Ще разгледаме искането с необходимата спешност", заяви говорител на германското правителство.

Съгласно германските правила за контрол на оръжията страните, които използват произведено в Германия въоръжение, са длъжни да поискат разрешението на Берлин, ако искат да прехвърлят военното оборудване на трета страна.

Германският концерн Rheinmetall обяви готовност да прехвърли на Украйна 139 танка Леопард

Германският концерн Rheinmetall разполага със 139 танка Леопард с различни модификации, които могат да бъдат изпратени в Украйна, ако германското правителство се съгласи, каза представител на компанията в интервю за RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND), цитирано от The Moskow Times.

Според него по този начин няма да се налага властите да изпразват резервите на Бунденсвера. Концернът разполага с 22 танка от типа Leopard-2A4, но техният ремонт ще продължи „около година“, така че те могат да организират доставка едва в края на 2023 г. - началото на 2024 г. Заедно с тях Rheinmetall е готов да предостави 88 по-стари танка Леопард -1.

Още 29 танка от типа Leopard-2A4 са предназначени за размяна. Според плана те трябва да бъдат изпратени в други страни от НАТО, за да заменят бойните машини съветско производство, предоставени на Украйна. Оборудването ще бъде готово в края на април-началото на май 2023 г. Както каза ръководителят на концерна Армин Папергер, „тези танкове принадлежат на германското правителство – то може да прави с тях каквото иска“.

Украйна иска от западните страни да й доставят основни бойни танкове, за да проведе операции за освобождаване на окупираните от Русия територии. Първа подобна стъпка предприе Обединеното кралство - то ще изпрати в Киев 14 свои бойни машини Challenger-2. Франция може да направи същото със своите танкове Leclerc. Полша и Финландия, които разполагат с германски танкове Леопард, също обявиха такава готовност. Те обаче могат да бъдат изпратени само с разрешението на Германия.

Германското правителство е разделено

Германското правителство е разделено, Олаф Шолц опроверга собствения си външен министър за "леопардите", отбелязва британският в. "Дейли телеграф".

Изданието обръща внимание на факта, че в неделя външният министър Аналена Бербок е казала, че Германия няма да пречи на Полша да реекспортира танкове "Леопард" за Украйна, а вчера говорител на канцлера е настоял, че Варшава ще трябва да спазва "установените процедури", ако иска да предоставя германските танкове на Киев.

Натискът на съюзниците от НАТО върху Шолц да даде съгласие за изпращането на машините става все по-голям. Някои дори предупреждават, че ако Берлин продължи да показва нежелание да даде зелена светлина за танковете, това може да постави под съмнение "надеждността" на Германия като един от основните гаранти за европейската сигурност, подчертава "Дейли телеграф".

Ще има танкове, няма да има танкове: какво се случва с Германия? Това пита риторично в заглавието на аналитична статия коментаторът на "Вашингтон пост" Исхан Тарур.

Авторът на материала отбелязва, че в момент, в който Украйна и съюзниците ѝ усилено говорят за нуждата от ускорено предоставяне на помощ на Киев, Германия е разглеждана като колеблив европейски партньор.

В статията се казва още, че Берлин прави спънки в момент на внушително геополитическо единство между страните от Запада.

Нежеланието на Германия да предостави танкове на Украйна застрашава бъдещите продажби на германската военна промишленост и европейското отбранително сътрудничество, предупреждават представители на полските и словашките власти и хора от отбранителната индустрия, цитирани от в. "Файненшъл таймс".

По думите им становището на Берлин по въпроса руши доверието в Германия като партньор и заплашва бъдещето на съвместните проекти в отбранителния сектор, които така усилено се поощряват в момента от ЕС и НАТО.

"Файненшъл таймс" пише, че позицията на Берлин за танковете засилва изолацията ѝ по отношение на конфликта в Украйна.

Ще мигне ли Германия първа в спора за танковете, пита "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Изданието отбелязва, че днес в Берлин ще има среща между генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и новия германски министър на отбраната Борис Писториус, на която ще бъде обсъден и този въпрос.

Вестникът коментира, че в международен план загрижеността във връзка с колебанията на канцлера Шолц нараства, а същевременно спорът около предоставянето на танковете "Леопард" на Украйна започва да тежи и на управляващата коалиция в Берлин.

Киев съобщава за тежки боеве в източните райони на Бахмут и Авдеевка

Руските окупационни сили и украинските войски отново водят ожесточени боеве около градовете на фронтовата линия Бахмут и Авдеевка в Източна Украйна, предаде ДПА като се позова на съобщение на украинския генерален щаб в Киев.

Според направеното тази вечер съобщение руските атаки са били отблъснати с големи загуби.

Като част от усилията си да превземе цялата Донецка област, руската армия атакува "без да се съобразява със собствените си загуби", се казва в съобщението.

Няма потвърждение от независим източник на тези съобщения, отбелязва ДПА.

Междувременно руските военни съобщават за засилване на боевете в централната Запорожка област.

След настъплението на руски части през последните дни се наблюдава прегрупиране и препозициониране на части от украинска страна, предаде ТАСС.

Русия премина в атака в Южна Украйна, докато Киев чака оръжие, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Американското издание отбелязва, че боевете в стратегическите южни райони на Украйна, по-специално в Запорожка област, са се ожесточили, като Москва съобщава за напредване на силите си в този регион, докато Киев чака по-тежко въоръжение от западните си съюзници.

Вестникът коментира, че Русия е дала индикации за намерението си да вземе в свои ръце инициативата на бойното поле чрез ново настъпление, а западни и украински анализатори са сигнализирали за нарастващата важност на Запорожка област. Тя се състои в това, че една успешна украинска офанзива там би могла да прекъсне връзката между териториите под руски контрол и съответно връзката между руските войски в Източна и Южна Украйна. Такава офанзива би довела и до прекъсване на сухоземната връзка между Русия и Крим. Обратно, ако руските сили напреднат в Запорожка област, това би подобрило положението със снабдяването на руските войски в Южна Украйна и би им дало възможност за по-нататъшни настъпателни действия в украинските територии.

Катастрофата с хеликоптер в Бровари е заради пилотска грешка

Хеликоптерът, който се разби в Бровари, Киевска област на 18 януари, е паднал поради грешка на пилота, който забелязал висока сграда прекалено късно заради мъгла. Това съобщава изданието "Страна.ua", позовавайки се на източници в Министерството на вътрешните работи на Украйна. Тази информация не е официално потвърдена.

Източник на изданието казал, че командирът на екипажа е избрал пътя над Бровари поради опасения, че ще бъде нанесен ракетен удар от Беларус. Украинските сили са използвали електронно заглушаване, което според източника е повлияло на работата на навигационните уреди.

Източници на изданието твърдят, че пилотът е летял твърде ниско, видимостта е била ограничена заради мъгла, а заради липсата на електричество не са работили червени светлини на покривите на високите сгради.

„В критичен момент, вече много близо, пилотът е видял къщата, но вече е нямал възможности да предотврати бедствие. Хеликоптерът рязко се преобръща и пада върху близката детска градина “, казал един от събеседниците на изданието.

При катастрофата загинаха 14 души, включително всичките 10 души на борда на хеликоптера. В кабината на самолета са били министърът на вътрешните работи на Украйна Денис Монастирски и хората, които го придружават. Сред загиналите има и едно дете. Освен това са ранени още 25 души, включително 11 деца.

Лукашенко каза, че Украйна е предложила на Минск договор за ненападение

Беларуският лидер Александър Лукашенко заяви днес, че Украйна е предложила двете страни да подпишат договор за ненападение, предаде Ройтерс, като се позова на беларуската държавна новинарска агенция Белта.

Лукашенко съобщил за предложението по време на среща на служители от правителството и правоприлагащите органи, на която също така обвинил Запада, че въоръжава бойци в Украйна, които потенциално биха могли да дестабилизират ситуацията в Беларус.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков отказа да коментира информацията. "Не, засега не мога да коментирам това, нямам информация", каза Песков в отговор на журналистически въпрос.

Украйна наложи санкции на 22 души, свързани с Руската православна църква

Украйна наложи санкции на 22-ма руснаци, свързани с Руската православна църква (РПЦ), заради това, което президентът на страната Володимир Зеленски определи като тяхна подкрепа за геноцид, предаде Ройтерс.

Според указа, издаден от Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, списъкът включва Михаил Гундяев, който представлява РПЦ в Световния съвет на църквите и други международни организации в Женева. Руските държавни медии съобщават, че Гундяев е племенник на патриарх Кирил, който е начело на РПЦ.

Миналата година Украйна наложи санкции на самия руския патриарх.

Санкциите са последната от поредицата стъпки, които Украйна предприема срещу РПЦ, която подкрепи разпореденото от президента Владимир Путин нахлуване на руските сили в Украйна.

"Санкциите са наложени срещу 22 руски граждани, които под прикритието на религията подкрепят терора и политиката на геноцид", заяви Зеленски в обръщението си късно вчера. Той добави, че наказателните мерки се предприемат с цел укрепване духовната независимост на страната.

По-голямата част от украинците са православни християни и е налице ожесточена конкуренция между исторически свързаната с Москва Украинска православна църква и независимата Православна църква на Украйна.

mediapool.bg