Кламер БГ - Новини: Русия се изтегли от Змийския остров

Русия се изтегли от Змийския остров

Война в Украйна

|
Четв, 30 Юни 2022г. 19:03ч.
Русия се изтегли от Змийския остров

Русия се изтегли от Змийския остров

По-важните новини от поредния ден на войната срещу Украйна накратко:

Руските въоръжени сили се изтеглиха от намиращия се край черноморското крайбрежие на Украйна Змийски остров. Министерството на отбраната на Русия определи тази маневра като "жест на добра воля".

Украйна обаче каза, че тя е прогонила руските сили от острова. "Благодаря на защитниците на Одеска област, които направиха максимума, за да освободят тази стратегически важна територия", заяви главнокомандващият украинските въоръжени сили Валерий Залужни.

Владимир Путин все още иска да превземе по-голямата част от Украйна, смята директорът на Националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс. Той нарече общата картина на войната "доста мрачна".

Русия използва артилерия, за да се опита да блокира украинския град Лисичанск - последната част от Луганска област, оставаща под контрола на Киев. Генералният щаб на украинските въоръжени сили посочва, че руските атаки в Лисичанск са съсредоточени в района на петролната рафинерия в града.

Русия каза днес, че държи "повече от 6000" украински военнопленници, и потвърди, че вчера са си разменили с Украйна по 144 човека, като в замяна на освободените украинските войници Украйна е пуснала същия брой бойци от руските и проруските сепаратистки сили.

"Амнести интернешънъл" определи руския въздушен удар по театъра в украинския град Мариупол през март като военно престъпление. Организацията смята, че на 16 март руски изтребител е пуснал две 500-килограмови бомби върху сградата, където били намерили убежище цивилни.

Американският президент Джо Байдън обяви, че САЩ ще изпратят на Украйна още оръжия за над 800 милиона долара. Новата оръжейна доставка ще включва „нова модерна западна система за противовъздушна отбрана.

Американското министерство на финансите съобщи за трансфер на 1,3 милиарда долара икономическа подкрепа на Украйна в рамките на първоначална помощ от 7,5 млрд. долара, обещани на Киев от правителството на Джо Байдън през май.

Великобритания обяви, че ще предостави на Украйна още 1 млрд. лири (1,2 млрд. долара) военна помощ, предназначени за системи за противовъздушна отбрана, безпилотни самолети, ново оборудване за водене на електронна война.

Подробностите по тези и други новини:

Русия съобщи, че нейните сили са се изтеглили от Змийския остров

Руските въоръжени сили се изтеглиха от намиращия се край черноморското крайбрежие на Украйна Змийски остров, съобщи днес министерството на отбраната на Русия, цитирано от Ройтерс.

То определи тази маневра като "жест на добра воля". Това показва, че Русия не възпрепятства усилията на ООН да организира хуманитарен коридор за износ на земеделска продукция от Украйна, пише в изявлението. "Поставените цели" на място "бяха изпълнени", увери руското министерство на отбраната.

Украйна се поздрави, че е прогонила руските въоръжени сили от Змийския остров, предаде Франс прес.

"Благодаря на защитниците на Одеска област, които направиха максимума, за да освободят тази стратегически важна територия", заяви главнокомандващият украинските въоръжени сили Валерий Залужни.

Андрий Ермак, началникът на администрацията на президента на Украйна Володимир Зеленски, също приветства изтеглянето на руските сили от Змийския остров. "Нашите военни сили свършиха супер работа", написа той в Туитър.

Оперативно командване "Юг" на украинските въоръжени сили каза, че "врагът е избягал с два катера", оставяйки "в пламъци" Змийския остров, където "все още се чуват експлозии".

Малкият остров в северозападната част на Черно море близо до делтата на река Дунав стана емблематичен още в първия ден на руската инвазия в Украйна - 24 февруари, когато украинските войниците от малкия гарнизон там отхвърлиха призива, отправен от руски боен кораб, да се предадат. В крайна сметка руските сили превзеха това стратегическо парче земя.

Оттогава Змийският остров редовно ставаше мишена на украински атаки с дронове и ракети. Русия обяви, че на 21 юни е отблъснала опит на Украйна да си върне острова.

Британският премиер Борис Джонсън заяви днес, че изтеглянето на руските въоръжени сили от Змийския остров в Черно море е знак, че Украйна ще надделее във войната с Русия, предаде Асошиейтед прес.

Изтеглянето от острова, където руските окупационни войски бяха подложени на непрестанни украински атаки, показва, че "Русия отново трябва да отстъпи територия", каза Джонсън. Британският премиер прогнозира, че "в крайна сметка ще се окаже невъзможно за (руския президент Владимир) Путин да задържи под свой контрол една страна, която няма да приеме" окупация.

Джонсън говори в края на срещата на върха на НАТО в Мадрид, чийто дневен ред бе доминиран от последиците от руската инвазия в Украйна.

Русия трябва да бъде изтласкана от всички украински територии, които е окупирала от началото на инвазията си през февруари до момента, и "не може да става и дума за" някакво прекратяване на огъня, подчерта той.

Путин все още иска по-голямата част от Украйна, каза директорът на Националното разузнаване на САЩ

Руският президент Владимир Путин все още иска да превземе по-голямата част от Украйна, заяви днес директорът на Националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс, цитирана от Ройтерс.

На конференция, организирана от американското министерство на търговията, най-високопоставеният представител на американското разузнаване нарече общата картина на войната "доста мрачна".

"Продължаваме да бъдем в позиция, от която гледаме на президента Путин и мислим, че на практика той има същите политически цели както и преди, тоест да превземе по-голямата част от Украйна", каза Хейнс.

Тя посочи, че американските разузнавателни агенции виждат три възможни сценария в краткосрочен план. Най-вероятният е ожесточен конфликт, в който руските въоръжени сили постигат постепенен напредък, но не и пробив, към целта на Путин. Другите два сценария предвиждат голям руски пробив и успешно стабилизиране на фронтовите линии от украинска страна едновременно с дребни успехи, може би близо до окупирания от Русия град Херсон и в други райони в Южна Украйна, заяви Хейнс.

Тя каза това в момент, когато руските въоръжени сили напредват постепенно в Донбас, на изток, където превзеха в събота Северодонецк, а сега затягат обръча около неговия брат близнак Лисичанск, на отсрещния бряг на река Северски Донец. Украйна твърди, че контраатакува успешно на юг, като нейната армия настъпва към Херсон.

Лисичанск е обстрелван от руската артилерия с "огромна честота", каза снощи по украинската телевизия губернаторът на източната Луганска област Сергий Гайдай, цитиран от Франс прес.

Гайдай спомена за "пик на интензивността на сраженията". В Лисичанск, който преди войната имаше население от близо 100 хиляди жители, са останали "около 15 хиляди цивилни", уточни той. Гайдай добави, че на този етап е прекалено опасно тези хора да бъдат евакуирани.

Петролна рафинерия е новият фокус на руските атаки в Лисичанск

Русия използва артилерия, за да се опита да блокира украинския град Лисичанск - последната част от Луганска област, оставаща под контрола на Киев, съобщи днес генералният щаб на украинските въоръжени сили, цитиран от ДПА.

Той посочва в сутрешната си сводка за хода на бойните действия, че руските атаки в Лисичанск са съсредоточени в района на петролната рафинерия в града.

Проруските сепаратисти от своя страна обявиха, че са установили контрол върху зоната около рафинерията. Според тях украинските войници се оттеглят в северозападна посока.

Украинската армия обвини Русия, че обстрелва гражданска инфраструктура.

Твърденията на страните в конфликта не може да бъдат потвърдени по независим път.

Според украинския генерален щаб западно от Лисичанск се водят боеве, като руските войски продължават да опитват да установят контрол над ключовия път, свързващ града с Бахмут.

Той съобщи и за нападения североизточно от Бахмут, като увери, че украинските части са успели да спрат руската офанзива в участък от фронта малко по на север, където според него руските сили са понесли значителни загуби. Повече подробности не бяха дадени.

Боеве се водят и в Донецка област, както и за окупирани на по-ранен етап от конфликта позиции в района на Харков, допълни украинският генерален щаб.

Снощи президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че руската армия подлага на масиран артилерийски обстрел украинските позиции в Донбас, за да ги отслаби, а украинската армия отстъпва на руската по артилерия въпреки пристигането на съвременно въоръжение от Запада.

Русия твърди, че държи повече от шест хиляди украински военнопленници

Русия каза днес, че държи "повече от 6000" украински военнопленници, и потвърди, че вчера са си разменили с Украйна по 144 човека, като в замяна на освободените украинските войници Украйна е пуснала същия брой бойци от руските и проруските сепаратистки сили, предаде Франс прес.

"Общият брой на пленените или предали се украински войници е повече от 6000", заяви говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

Бойците от украинския батальон "Азов", чиито ръце са в кръв, ще бъдат съдени, заяви днес председателят на Държавната дума, долната камара на руския парламент, Вячеслав Володин, цитиран от ТАСС.

По думите му Русия разменя само тежко ранени бойци от този батальон, но спрямо всеки боец се извършват следствени действия за това кой в какво е участвал. "А що се отнася до азовците националисти, чиито ръце са в кръв, Това не са хора. Тях ги чака съд", написа Володин в "Телеграм".

Вчера двете страни в конфликта в Украйна обявиха, че са си разменили по 144 военнопленници - най-голямата по рода си размяна от началото на войната преди повече от четири месеца. Сред тях са 95 защитници на завод "Азовстал" в Мариупол, в чиято отбрана участваше и батальонът "Азов".

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков каза днес, че размяната е станала на 29 юни по заповед на президента на Русия Владимир Путин.

"Амнести интернешънъл" определи руския въздушен удар по театъра в Мариупол като военно престъпление

"Амнести интернешънъл" определи руския въздушен удар по театъра в украинския град Мариупол през март като военно престъпление, предаде ДПА.

Правозащитната организация е събирала доказателства за тази атака в продължение на три месеца и представи заключенията си в доклад, публикуван днес. Той съдържа 52 свидетелски изявления, 28 от които са от хора, които са били близо или вътре в театъра в момента на нападението.

"След продължило месеци подробно разследване, анализи на сателитни снимки и снемане на показания от десетки свидетели, ние заключихме, че ударът е очевидно военно престъпление, извършено от руските сили", каза генералният секретар на "Амнести интернешънъл" Аниес Каламар.

Организацията е почти сигурна, че на 16 март руски изтребител е пуснал две 500-килограмови бомби върху сградата, където били намерили убежище цивилни.

Най-малко 12 мирни граждани били убит при въздушния удар, а още много - тежко ранени, по данни на "Амнести интернешънъл". Тези числа са по-ниски от предишни оценки, като организацията обясни, че голям брой хора са напуснали театъра в дните преди атаката. Повечето от останалите в сградата хора са намерили убежище в мазето или в други части на театъра, където останали незасегнати от пълната сила на взрива, пише в доклада.

Смята се, че хиляди цивилни в Мариупол са били убити при руски въздушни удари по време на обсадата на града, която в крайна сметка приключи в средата на май, когато той беше превзет от Русия, отбелязва ДПА.

Гърция предлага да предостави кораби за износа на зърно от Украйна

Гърция иска да предостави кораби, за да помогне за износа на зърно от украинските черноморски пристанища, съобщи днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

Гърция обяви, че е готова да предостави кораби, с които да се изнася зърно от Украйна, каза той пред журналисти на срещата на върха на НАТО в Мадрид.

Първият кораб, натоварен със зърно, напусна окупираното от руските сили пристанище Бердянск

Първият кораб, натоварен със 7000 тона зърно и охраняван от руския флот, напусна окупираното от Русия украинско пристанище Бердянск, съобщиха днес новите местни власти, назначени от Москва, цитирани от Франс прес.

"След няколко месеца прекъсване първият търговски кораб напусна търговското пристанище Бердянск и 7000 тона зърно заминаха за приятелски държави", посочи в Телеграм ръководителят на местната проруска администрация Евгений Балицки.

Байдън обеща оръжия за още 800 милиона долара за Украйна

Американският президент Джо Байдън обяви, че САЩ ще изпратят на Украйна още оръжия за над 800 милиона долара, предаде ДПА.

Новата оръжейна доставка ще включва „нова модерна западна система за противовъздушна отбрана, още артилерия и боеприпаси, контрабатарейни радари, допълнителни боеприпаси за реактивните системи за залпов огън „Хаймарс“, предоставени вече на Украйна, както и още системи „Хаймарс“ от други страни“, каза Байдън на пресконференция на срещата на върха на НАТО в Мадрид.

„Ние ще подкрепяме Украйна и целият алианс ще подкрепя Украйна, докато е необходимо, така че тя да не бъде победена (от Русия)“, заяви той.

САЩ прехвърлиха 1,3 милиарда долара икономическа помощ на Украйна; Лондон съобщи, че отпуска още 1 милиард лири на Киев

Американското министерство на финансите съобщи вчера за трансфер на 1,3 милиарда долара икономическа подкрепа на Украйна в рамките на първоначална помощ от 7,5 млрд. долара, обещани на Киев от правителството на Джо Байдън през май, предаде Франс прес.

"С тази икономическа помощ отново потвърждаваме решителния си ангажиеминт към украинския народ, в момент, когато той се брани от агресията на Путин и се мъчи да поддържа икономиката си", заяви в комюнике американската министърка на финансите Джанет Йелън.

Тези 1,3 млрд. долара са прехвърлени на украинското правителство чрез Световната банка и са част от икономическа помощ от 7,5 млрд. долара от САЩ в рамките на внушителен спешен кредит, подписан от президента Байдън.

По оценка на Световната банка войната, която Русия води в Украйна, заплашва да доведе до свиване с 45 процента на украинската икономика тази година. Бюджетният дефицит на страната се увеличава с по 5 млрд. евро на месец предвид стопяването на приходите и невъзможността й да получи финансиране на външните пазари.

Международните дарители се мобилизираха да съдействат на Украйна. Финансовото министерство на САЩ, Г-7 и Европейският съюз се ангажираха да предоставят финансиране от 29,6 млрд. долара на Киев, 8,5 млрд. от които - американска помощ.

Великобритания, на свой ред, обяви вчера, че ще предостави на Украйна още 1 млрд. лири (1,2 млрд. долара) военна помощ, предаде Ройтерс, като се позова на британското правителство. Средствата са предназначени за увеличаване на отбранителните способности на Украйна, включително системи за противовъздушна отбрана, безпилотни самолети, ново оборудване за водене на електронна война, както и хиляди средства за екипировка на украинските войници.

Британските оръжия, техника и обучение трансформират украинската отбрана срещу тази яростна атака. Ние ще продължим да стоим непоколебимо зад украинците, за да гарантираме провала на Путин в Украйна, заяви британският премиер Борис Джонсън.

Новото финансиране идва, след като през май Лондон обяви, че ще предостави допълнителни 1,3 млрд. лири за военна подкрепа и подпомагане на Украйна, с което общият размер на военната и икономическата помощ на Обединеното кралство тази година нараства на 3,8 млрд. лири.

Освен това украинските войски започнаха обучение във Великобритания, след като Джонсън предложи да започне мащабна операция с възможност за обучение на до 10 000 войници на всеки 120 дни.

Франция скоро ще достави на Украйна още шест самоходни гаубици "Сезар", за да й помогне в битката й срещу Русия, заяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс, на срещата на високо равнище на НАТО в Мадрид.

Швеция ще изпрати още противотанкови оръжия и картечници на Украйна

Швеция ще изпрати още противотанкови оръжия и картечници на Украйна, предадоха световните агенции, позовавайки се на правителството.

"Ще изпратим противотанкови оръжия, стрелкови оръжия и сапьорско оборудване на обща стойност 500 милиона крони (около 49 милиона долара)", каза шведският министър на отбраната Петер Хултквист пред националната информационна агенция ТТ.

Швеция вече достави на Украйна четири пакета военна помощ, съдържащи противотанкови гранатомети, бронежилетки, каски, автоматични винтовки и друго военно снаряжение, както и боеприпаси.

Папата обвини косвено Русия в агресия и империализъм в Украйна

Папа Франциск отправи днес косвени обвинения срещу Русия във "въоръжено завоюване, експанзионизъм и империализъм" в Украйна, предаде Ройтерс.

Това е една "жестока и безсмислена агресивна война", каза той.

Главата на Католическата църква направи това изявление пред делегация на православни лидери, които пристигнаха в Рим за религиозен празник вчера.

Зеленски обяви, че слага край на дипломатическите отношения със Сирия, след като тя призна проруските територии в Донбас

Украинският президент Володимир Зеленски обяви снощи, че слага край на дипломатическите отношения със Сирия, след като режимът в Дамаск призна независимостта на проруските сепаратистки републики в Донецк и Луганск, подкрепяни от Русия от 2014 г., предаде Франс прес.

"Вече няма да има отношения между Украйна и Сирия", заяви Зеленски във видео в Телеграм, твърдейки, че "натискът на санкциите" срещу Дамаск, съюзник на Русия, "ще стане още по-голям".

"Това е незначителна история", отбеляза с пренебрежение той, предпочитайки да акцентира върху подписването в Брюксел на споразумение за режим на "безвизов превоз" на товари от Украйна в Европейския съюз.

Вчера Сирия обяви, че признава т. нар. Донецка и Луганска народна република в Източна Украйна за независими и с това стана първата държава (след Русия), която го направи.

Това не е първият случай, когато Сирия изразява подкрепата си за територии, признати от Русия за независими. През 2018 г. Дамаск призна независимостта на сепаратистките райони Абхазия и Южна Осетия в Грузия.

Сирия и Русия са съюзници от десетилетия, но връзките им станаха значително по-тесни при сирийския конфликт и военната намеса на Москва от 2015 г. насам на страната на режима на Башар Асад.

mediapool.bg