Кламер БГ - Новини: Русия се готви да отнеме Запорожката атомна централа от Украйна

Русия се готви да отнеме Запорожката атомна централа от Украйна

Война в Украйна

|
Ср, 18 Май 2022г. 22:53ч.
Русия се готви да отнеме Запорожката атомна централа от Украйна

Русия се готви да отнеме Запорожката атомна централа от Украйна

Запорожката атомна електроцентрала, която е и най-голяма в Европа, вече ще работи за Русия, но срещу заплащане може да доставя електроенергия и на Украйна. Такъв план за присвояване на централата обяви в сряда руският вицепремиер Марат Хуснулин.

"Електричеството е стока, която не може да се съхранява в склад. Следователно, ако енергийната система на Украйна е готова да приеме и плаща, тогава ще работим, ако не приемем, ще работи за Русия", каза той, цитиран от РИА "Новости".

Хуснулин посочи още, че Русия няма "да се тревожи къде да продава електричеството". Планът на Москва е да запази всички работни места в централата.

Руският дипломат каза, че перспективата на Запорожка област е "да работи в нашето приятелско руско семейство".

В момента руската армия контролира цялата Херсонска и част от Запорожка област в Южна Украйна. В окупираните територии са създадени военно-граждански администрации, излъчват се руски телевизии и радиостанции и се възстановяват търговските връзки с анексирания през 2014г. полуостров Крим.

Руският вицепремиер Марат Хуснулин оцени високо перспективите за интерграция на Запорожка област в Украйна с Русия. Хуснулин заяви, че страната му възнамерява да възстанови всички “освободени територии”. Става дума за окупираните по време на така наречената специална военна операция украински региони.

По време на посещение в контролирания от руските войски украински град Мелитопол Марат Хуснулин каза, че във всички така наречените от него “освободени територии” ще бъде въведена рублата, която постепенно трябва да замести гривната. По думите му този месец жителите на Запорожка област ще получат заплатите и пенсиите си в руски рубли.

На деветия ден от войната Русия обяви, че е завладяла Запорожката атомна централа. Според украинските власти тогава при атаката по завладяването на Запорожката АЕЦ има загинали и ранени няколко души. Не бе измерено повишение на радиационния фон, въпреки пожара избухнал преди това в учебен център на границата на ядрената централа, увериха регулаторните органи на Украйна и на Европа. Украинската регионална военна администрация заяви, че щети са нанесени по реактор номер едно на електроцентралата, но те не представляват заплаха за сигурността му.

mediapool.bg