Кламер БГ - Новини: Анексия в ход: Путин обяви Запорожка и Херсонска област за независими

Анексия в ход: Путин обяви Запорожка и Херсонска област за независими

Война в Украйна

|
Пет, 30 Септ 2022г. 14:15ч.
Анексия в ход: Путин обяви Запорожка и Херсонска област за независими

Анексия в ход: Путин обяви Запорожка и Херсонска област за независими

Руският президент Владимир Путин подписа укази, с които признава независимостта на Херсонска и Запорожка област, предаде Ройтерс.

В двете украински области бяха организираха референдуми за присъединяване към Русия, като властите, поставени от Москва в двете области, заявиха, че мнозинството от населението на всяка една от тях е подкрепило влизането в състава на Руската федерация.

За да бъдат присъединени Херсонска и Запорожка област към Русия, по логиката на Кремъл, е необходимо първо те да бъдат признати за независими субекти на международното право.

Доказателство за това, че Кремъл разсъждава по този начин, е и формулировката на въпросите, която беше използвана по време на референдумите в двете области: "Одобрявате ли областта да излезе от състава на Украйна, да се превърне в независима държава и да влезе в състава на Руската федерация?".

Именно затова са необходими и указите, които е подписал руският лидер. С тяхното подписване Русия признава Херсонска и Запорожка област за независими държави. Тази формалност е необходима, за да бъде подготвена почвата за днешната церемония в Кремъл, в рамките на която се очаква Русия да обяви, че присъединява четири украински области към своята територия. На церемонията Москва ще сключи договори за присъединяване с Херсонска и Запорожка област, които с подписването на президентските укази Русия признава за независими държави.

Останалите две области, с които днес се очаква да бъдат сключени договори за присъединяване към Русия, Донецка и Луганска област, вече бяха признати от Москва за независими държави още преди нахлуването на руските сили в Украйна.

Така ще бъдат погълнати 15 на сто от територията на Украйна с площ приблизително колкото Полша и с население около четири милиона.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че по-късно днес ще уточни в какви точно граници са признати от Русия Херсонска и Запорожка област, които ще влязат в състава на Руската федерация, предаде ТАСС.

"Донецката и Луганската народна република са признати от Русия в рамките на границите от 2014 г. Що се отнася до териториите на Херсонска и Запорожка област, трябва да уточня това", каза говорителят в отговор на журналистически въпрос. "Днес ще уточним всичко", добави той.

На въпрос ще стане ли още от днес цялата територия на т.нар. Донецка народна република (ДНР) част от Русия, Песков отговори: "Де юре - да. Защото в състава на Руската федерация влиза признатата от нас държава в границите от 2014 г.". "Предстои тя (цялата територия на ДНР в границите на Донецка област от 2014 г.) да бъде освободена", каза Песков.

В момента под контрола на Русия се намират близо 70 процента от територията на Запорожка област. Под контрола на Украйна обаче е областната столица - град Запорожие, където живее почти половината от населението на областта.

В СС на ООН ще има гласуване на резолюция, осъждаща референдумите в Украйна

В Съвета за сигурност на ООН днес ще има гласуване на резолюция, осъждаща референдумите в Украйна, предаде Франс прес.

Ясно е, че няма как резолюцията да бъде приета, тъй като Русия ще използва правото си на вето.

Във вторник, по време на първото заседание на Съвета, посветено на референдумите, които бяха окачествени като пародия от Запада, Съединените щати обявиха, че ще предложат за гласуване резолюция, осъждаща референдумите.

Целта ни е "да осъдим фалшивите референдуми, да призовем страните членки да не признават каквито и да било изменения на Украйна и да накараме Русия да изтегли войските си от Украйна", заяви постоянната представителка на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд.

А ако Русия използва правото си на вето, за да се защити, "тогава ще прибегнем до Общото събрание, за да отправим недвусмислено послание на Москва", каза още тя.

Ако няма съмнение, че Русия ще използва правото си на вето, интересното е каква ще бъде позицията на Китай по този въпрос. Пекин, който е обвиняван от Запада, че се отнася твърде положително към Москва, и който официално е неутрален по отношение на конфликта в Украйна, тази седмица отново отправи призив да бъде спазвана териториалната цялост "на всички страни".

Украйна ще даде твърд военен отговор

„Файненшъл таймс“ цитира вчерашната закана на Зеленски, че Украйна ще даде твърд военен отговор на опитите на Русия да анексира нейни територии. „Териториалната цялост на Украйна ще бъде възстановена. И нашата реакция на руското признаване на резултатите [на референдумите] ще бъде много силен“, каза Зеленски в телефонен разговор с оттеглящия се италиански премиер Марио Драги.

Изданието цитира и среднощното видеообръщение на Зеленски, в което призовава гражданите на Русия и особено тези от етническите малцинства в Кавказ и Сибир, които протестират срещу военната мобилизация, да се опълчат на Путин.

„Гардиън“ припомня и оценката на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че анексирането е „опасна ескалация“ на конфликта в Украйна, която подлага на риск шансовете за мир в региона. По думите му това анексиране няма правна стойност и трябва да бъде осъдено, а ако бъде осъществено, ще удължи "драматичното въздействие върху световната икономика", особено в развиващите се страни, и ще затрудни възможностите на ООН да доставя животоспасяваща помощ.

Русия се кани да анексира Запорожието, но не го контролира изцяло, изтъква „Вашингтон пост“. Вестникът припомня, че украинските сили все още държат около четвърт от територията на областта заедно с главния град Запорожие на река Днепър, а регионалната администрация продължава да изплаща заплати, включително в окупираните населени места.

В кореспонденция от столицата на Запорожката област изданието посочва, че на фона на несъответствието между фантасмагоричната реторика на Москва и реалния живот в провинцията, много нейни жители окачествяват гамбита на Путин като нещо сюрреалистично и абсурдно. „Това е сериозно нещо, но как можеш да го възприемеш като сериозно“, казва една жена, избягала от териториите под руски контрол. „Те просто чертаят линии по картата“, заявява пред „Вашингтон пост“ жената, без да казва името си, за да не изложи на опасност роднините си.

Друга жена казва пред кореспондент на вестника, че е научила за плановете за анексиране едва когато е пристигнала в града и че посланието ѝ към Путин е кратко. „Ще му кажа да върви на...“ казва тя и довършва ругатнята си.

mediapool.bg