Кламер БГ - Новини: Проруските сепаратисти твърдят, че са обкръжили Лисичанск

Проруските сепаратисти твърдят, че са обкръжили Лисичанск

Война в Украйна

|
Съб, 02 Юли 2022г. 17:46ч.
Проруските сепаратисти твърдят, че са обкръжили Лисичанск

Проруските сепаратисти твърдят, че са обкръжили Лисичанск

Представител на проруските сепаратисти от тъй наречената Луганска народна република (ЛНР) обяви в събота, че Лисичанск е обкръжен от техните сили, подкрепяни от руската армия. Това е последният град под контрола на Киев в източната украинска Луганска област, предаде АФП,

Украинската армия призна, че около Лисичанск се водят тежки боеве, но отрича градът да е напълно обкръжен от сепаратистите и руската армия. Твърденията и на двете страни в конфликта не може да бъдат потвърдени по независим път.

През последните дни Лисичанск става сцена на интензивни сражения, след като миналата събота "Народната милиция" на ЛНР и руски военни части превзеха неговия град близнак Северодонецк, на отсрещния бряг на река Северски Донец, съобщава БТА.

По данни на украински власти в града са останали 15 000 цивилни, докато преди войната населението е било 100 000 души.

Андрей Марочко, "офицер" от сепаратистките сили, каза, че вече са превзети последните стратегически височини около Лисичанск, "което позволява да се каже, че населеният пункт е напълно обкръжен".

Виталий Киселев, помощник на "министъра на вътрешните работи" на ЛНР, каза пред ТАСС, че силите на сепаратистите вече са влезли в Лисичанск и сега се намират в района на стадион "Шахтьор", който се намира "на практика в центъра на града".

Помощник на ръководителя на руската република Чечения Рамзан Кадиров междувременно се похвали, че Лисичанск е под пълния контрол на силите на ЛНР и руската армия. Градът е прочистван от украински

бойци, заяви командващият спецподразделението "Ахмат" Апти Алаудинов. Той говори на видеозапис, публикуван в "Телеграм" от самия Кадиров, предаде ТАСС.

Малко след това чеченският лидер обяви, че "червеното знаме на победата е поставено в централния парк в Лисичанск в чест на освобождаването на града от украински националистически формирования".

"Около Лисичанск се водят боеве. За щастие градът не е обкръжен и е под контрола на украинската армия", каза обаче Руслан Музичук, говорител на Националната гвардия на Украйна.

Ако Лисичанск падне, руската армия ще контролира напълно Луганска област. Тогава руснаците ще могат да се съсредоточат върху превземането на Славянск и Краматорск, на около 80 километра на запад, отбелязва Франс прес.

mediapool.bg