Кламер БГ - Новини: Китай обвини САЩ за войната в Украйна

Китай обвини САЩ за войната в Украйна

Война в Украйна

|
Пон, 30 Ян 2023г. 16:55ч.
Китай обвини САЩ за войната в Украйна

Говорителката на китайското външно министерство Мао Нин

Китайското външно министерство обвини САЩ за руската инвазия в Украйна, като заяви, че Вашингтон е създал условия, довели до войната, и осъди изпращането на оръжия, което подклажда конфликта, предаде ДПА.

"САЩ предизвикаха украинската криза и те са най-значителният фактор, който я подклажда. Те продължават да продават тежки и смъртоносни оръжия на Украйна, с което удължават и засилват конфликта", заяви Мао Нин, говорителка на китайското външно министерство.

С това тя отговори на въпрос относно твърдения от американска страна, че китайски компании оказват подкрепа на Русия. Говорителката отхвърли въпросните обвинения като "неоснователни подозрения" и "безпочвен шантаж".

Мао каза, че Пекин "няма да стои настрана и да гледа как САЩ накърняват законните права и интереси на китайските компании".

Дипломатическото напрежение между Китай и САЩ се засили дни преди визитата на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Пекин. Посещението му, насрочено за 5 и 6 февруари, ще бъде първата визита на американски държавен секретар в Китай от 2018 г. насам.

Говорителката на китайското външно министерство днес предупреди Вашингтон да не прекрачва "червена линия", подкрепяйки Тайван.

mediapool.bg