Кламер БГ - Новини: Зеленски: Украйна е готова да започне контранастъплението

Зеленски: Украйна е готова да започне контранастъплението

Война в Украйна

|
Съб, 03 Юни 2023г. 12:22ч.
Зеленски: Украйна е готова да започне контранастъплението

снимка ЕПА/БГНЕС

“Украйна е готова да започне контранастъплението си, за да си върне окупираните от Русия територии, заяви украинският президент Володимир Зеленски в публикувано днес интервю за "Уолстрийт джърнъл", цитирано от БТА.

"Вярваме силно, че ще успеем", казва украинският лидер и допълва: "Не знам колко време ще отнеме. Ако трябва да съм честен, може да бъде извършено по различни начини, съвсем различни един от друг. Готови сме и ще го направим".

Украйна се надява, че с контранастъплението си ще си върне окупираните територии и ще промени динамиката на войната, отбелязва Ройтерс. През последните няколко седмици Украйна нанася интензивни удари по руски складове за боеприпаси и логистични маршрути, отбелязва Ройтерс.

През миналия месец Зеленски заяви, че страната ще изчака, докато получи от Запада още бронирани бойни машини, преди да започне контранастъплението си. Украинският лидер направи дипломатическа обиколка, за да гарантира, че западната подкрепа ще продължи.

Руската армия нахлу в Украйна на 24 февруари м.г., но след два месеца боеве и неуспешен опит за обграждането на Киев, силите на Кремъл се фокусираха върху района на Донбас и Южна Украйна. След това обаче украинците успяха да освободят териториите около Харков и град Херсон. Въпреки това около 20% от украинската територия остава под руски контрол.

Мирът трябва да се диктура от Украйна

Американският държавен секретар Антъни Блинкън казва, че САЩ и съюзниците не трябва да подкрепят прекратяване на огъня или преговори за прекратяване на войната в Украйна, докато Киев не набере достатъчно сила, за да наложи условията си.

На фона на очертаващата се контраофанзива на украинските сили Блинкън каза, че ако сега бъдат взети предвид призивите на Русия и други страни, включително Китай, за преговори сега, това би довело до фалшив мир. Той няма да гарантира суверенитета на Украйна и европейската сигурност.

"Вярваме, че предпоставката за смислена дипломация и истински мир е една по-силна Украйна, способна да възпира и да се защитава от всяка бъдеща агресия", изтъкна Блинкън в своя реч във Финландия, която наскоро се присъедини към НАТО и има дълга сухопътна граница с Русия.

Блинкън отново изрази позицията на САЩ, че "прекратяване на огъня, което просто замразява сегашните линии", ще даде възможност на руския президент Владимир Путин "да затвърди контрола си върху завзетите територии, да си почине, да се превъоръжи и да нападне отново".

"Това няма да е справедлив и траен мир", предупреди американският държавен секретар. “Ако бъде позволено на Москва да запази контрола си върху окупираните украински територии, това ще поощри Русия и други потенциални агресори по света“, казва Блинкън.

mediapool.bg