Кламер БГ - Новини: ЕС: Никога няма да признаем незаконните референдуми

ЕС: Никога няма да признаем незаконните референдуми

Война в Украйна

|
Пет, 30 Септ 2022г. 17:42ч.
ЕС: Никога няма да признаем незаконните референдуми

ЕС: Никога няма да признаем незаконните референдуми

Категорично отхвърляме и недвусмислено осъждаме незаконното анексиране от Русия на украинските области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон, се посочва в съвместно изявление на държавите от ЕС.

Русия излага на опасност световната сигурност, като умишлено подкопава основания на правила международен ред и грубо нарушава основните права на Украйна на независимост, суверенитет и териториална цялост - основни принципи, заложени в Устава на ООН и международното право. Не признаваме и никога няма да признаем незаконните "референдуми", които Русия използва като претекст за това по-нататъшно нарушаване на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, нито техните фалшифицирани и незаконни резултати. Никога няма да признаем това незаконно анексиране. Тези решения са нищожни и не могат да пораждат правни последици. Крим, Херсон, Запорожие, Донецк и Луганск са Украйна. Призоваваме всички държави и международни организации да отхвърлят недвусмислено това незаконно анексиране, допълват лидерите на ЕС.

Пред лицето на руската война ЕС застава решително на страната на Украйна и нейния народ. Непоколебими сме в нашата подкрепа за териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Украйна упражнява законното си право да се защитава срещу руската агресия, за да си възвърне пълния контрол над земята си и има право да освободи окупираните области в рамките на международно признатите граници. Ядрените заплахи, отправени от Кремъл, военната мобилизация и стратегията за фалшиво представяне на територията на Украйна като руска, както и твърдението, че войната сега може да се води на територията на Русия, няма да разклатят нашата решителност, се посочва в изявлението, цитирано от БТА.

Ще засилим европейските санкции заради незаконните действия на Русия. Те допълнително ще повишат натиска над Русия да прекрати тази война. ЕС твърдо застава зад Украйна и ще продължи да предоставя икономическа, военна и финансова подкрепа на Украйна докато е необходимо, се допълва в изявлението.

mediapool.bg