Кламер БГ - Новини: ЕК очаква държавите от ЕС да ограничат допълнително достъпа за руски граждани

ЕК очаква държавите от ЕС да ограничат допълнително достъпа за руски граждани

Война в Украйна

|
Пет, 30 Септ 2022г. 16:10ч.
ЕК очаква държавите от ЕС да ограничат допълнително достъпа за руски граждани

Илва Йохансон

Европейската комисия представи днес допълнителни насоки, свързани с издаването на шенгенски визи за руски граждани. Комисията настоява краткосрочни туристически визи за руснаци да се издават само след задълбочена проверка и единствено, ако исканията са подадени в Русия, уточни еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, цитирана от БТА.

Тя добави, че е необходимо държавите от ЕС да преоценят и да отнемат при необходимост вече издадените шенгенски визи за руснаци заради влошената обстановка със сигурността. Държавите трябва да преценяват дали съответният руски гражданин, получил или поискал виза, ще спази изискването да напусне ЕС до 90 дни от получаването на документа, посочи еврокомисарят.

Визата не е достатъчно условие за влизане в ЕС, необходимо е по границите да бъдат извършвани допълнителни проверки, настоя Йохансон. По нейните думи допълнителните насоки са предназначени основно за руснаците, които се опитват да избегнат мобилизация заради войната в Украйна и да получат туристическа виза за ЕС.

Новите изисквания не засягат правото да се поиска убежище, уточни еврокомисарят. Заплахите за сигурността нарастват, обобщи Йохансон.

Много руски граждани напускат Русия заради мобилизацията. Ако руски гражданин желае да остане в ЕС повече от 90 дни, не трябва да получава виза. Призоваваме държавите в ЕС много задълбочено да проверяват дали има опасност при издаването на краткосрочна виза съответният руски гражданин да пресрочи разрешения престой в ЕС, заяви Йохансон.

Финландия затвори границата с Русия за руски граждани с туристически визи

Същевременно Финландия затвори границата с Русия за руски граждани с туристически визи, с което закри един от най-леснодостъпните европейски маршрути за руснаците, опитващи се да избегнат военната мобилизация, предаде Асошиейтед прес.

С изключение на един гранично-пропускателен пункт, разположен на руско-норвежката граница, Финландия предоставяше последния леснодостъпен сухопътен маршрут към европейската Шенгенска зона, който руснаците използваха.

Финландското правителството аргументира решението си с твърдението, че руските туристи, които продължават да пристигат в страната, застрашават международните ѝ връзки. Освен това властите изразиха опасения за сигурността на Финландия, свързани с войната в Украйна, с "нелегалните" референдуми в четири украински области, както и със саботажа на газопроводите "Северен поток" във водите на Балтийско море.

Руски граждани все още имат право да влизат във Финландия по семейни причини или за да работят или учат там. Освен това по хуманитарни причини страната остава отворена и за руски дисиденти.

По-рано в знак на солидарност с Украйна Хелзинки реши от 1 септември да ограничи издаването на визи за руски граждани, включително за туристи, до една десета от обичайния им брой.

Освен това тази седмица финландските гранични власти заявиха, че искат да изградят ограда по част от границата с Русия.

Същевременно Норвегия съобщи днес, че обмисля да наложи забрана за влизане на руснаци с шенгенски визи. Скандинавската страна има 198-километрова обща граница с Русия в Арктика. Единственият контролно-пропускателен пункт е в Стурскуг.

mediapool.bg