Кламер БГ - Новини: Двегодишно дете загина при въздушен удар в Днепър, ранени са 22 души

Двегодишно дете загина при въздушен удар в Днепър, ранени са 22 души

Война в Украйна

|
Нед, 04 Юни 2023г. 13:33ч.
Двегодишно дете загина при въздушен удар в Днепър, ранени са 22 души

Две кооперации бяха ударени при удара в Днепър, сн. ЕПА/БГНЕС

Двегодишно момиченце беше убито и 22 ранени след предполагаем руски въздушен удар в жилищен район на централния украински град Днепър.

Тялото й е извадено през нощта изпод развалините на къща, съобщи областния управител Сергий Лисак каза, че петима от ранените са деца, като три момчета са в тежко състояние в болница.

В Телеграм украинският президент Володимир Зеленски заяви, че при удара е била поразена зоната между двете кооперации. "За жалост има хора под развалините", допълни той. "Още веднъж Русия се доказа като терористична държава", каза още Зеленски.

Според него това е умишлен руски удар, въпреки че Москва отрича цивилни да са нейни цели.

Експлозии се чуха и над столицата Киев, където системите за противовъздушна отбрана са били задействани рано в неделя за отразяване на въздушни атаки, съобщи началникът на военната администрация на украинската столица Сергей Попко в Телеграм. Всички ракети са неутрализирани.

Летище в близост до град Кропивницки, Централна Украйна, също е било поразено при руски удар, съобщиха украинските военновъздушни сили.

"Шест ракети и пет ударни дрона бяха изстреляни от руските сили, каза по телевизията говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат.

"Четири от шестте ракети бяха свалени от противовъздушната отбрана, а останалите две са поразили летището близо до град Кропивницки", информира говорителят.

Длъжностни лица в Суми, на север, регистрираха 87 взрива в резултат на руски обстрел, като се говори за ранени и унищожаване на инфраструктура.

Повече от дузина експлозии бяха съобщени и в окупираните от Русия южни градове Бердянск и Мелитопол, но подробностите бяха оскъдни. Съобщава се и за експлозии в централния град Кропивницки.

Междувременно назначеният от Москва ръководител на Крим Сергей Аксьонов обяви в Телеграм, че пет дрона са били свалени, а други четири- заглушени, със средства за радиоелектронна борба и не са достигнли целите си в град Джанкой на анексирания от Москва полуостров Крим.

При атаката няма жертви, но са счупени прозорци на три жилищни сгради и на два автомобила в Джанкой, информира Аксьонов.

Той съобщи още, че един неексплодирал дрон е бил открит в частен имот в Джанкой, което е наложило евакуацията на 50 местни жители в център за временно настаняване.

Русия има военна база близо до Джанкой. Украински представители на няколко пъти заявиха, че Джанкой и околните райони са превърнати в най-голямата руска военна база на Крим.

mediapool.bg