Кламер БГ - Новини: McDonald's и Renault напускат Русия

McDonald's и Renault напускат Русия

Война в Украйна

|
Пон, 16 Май 2022г. 14:37ч.
McDonald's и Renault напускат Русия

McDonald's и Renault напускат Русия

McDonald's заяви, че ще напусне руския пазар и започна процес за продажба на бизнеса си в страната след 30 години работа на ресторантите си там.

През март веригата за бързо хранене заяви, че временно затваря около 850 ресторанта в Русия в отговор на инвазията на страната в Украйна.

"Хуманитарната криза, причинена от войната в Украйна, и ускоряващата се непредсказуема оперативна среда накараха McDonald's да заключи, че продължаването на собствеността върху бизнеса в Русия вече не е надеждно, нито е в съответствие с ценностите на McDonald's," се казва в съобщение на компанията, цитирано от Би Би Си.

Като част от решението на McDonald's да напусне, компанията "преследва продажбата на цялото си портфолио от ресторанти на McDonald's" в Русия на местен купувач, се казва в него.

Ресторантите на McDonald's в Украйна остават затворени, докато компанията продължава да изплаща пълни заплати на служителите си в страната.

И Renault се изтегля от Русия

И френският автомобилен производител Renault заяви, че продава мажоритарния си дял в руския автомобилен производител Автоваз, в споразумение, което ще му струва около 2,2 милиарда евро (1,8 милиарда британски лири).

Участието на Renault от близо 70% в Автоваз ще бъде продадено на Руския централен институт за изследване и развитие на автомобилите и двигателите, наречен Nami. Сделката включва шестгодишна опция за обратно изкупуване на дела. Останалите акции в "Автоваз" държи "Ростех".

А нейните 100% акции в Renault Russia ще отидат в град Москва, съобщиха от компанията.

Москва заяви, че руските активи на компанията вече са станали държавна собственост.

"Днес взехме трудно, но необходимо решение и правим отговорен избор спрямо нашите 45 000 служители в Русия", каза главният изпълнителен директор Лука де Мео.

През март автомобилният производител заяви, че спира работата в завода си в Москва.

Сделката е ставала възможна след одобрение от страна на руската Федерална антимонополна служба. От "Рено" уточняват, че са си запазили опция в бъдеще отново да изкупят акциите.

Московският завод на "Рено" ще се върне към производството на легендарния модел "Москвич", написа в личния си блог кметът на града Сергей Собянин, цитиран от ТАСС.

По думите му основен технологичен партньор за възраждането на автомобилния завод "Москвич" ще стане "Камаз". Отначало ще се произвеждат стандартни автомобили, а в бъдещеще се премине и към електромобили.

mediapool.bg