Кламер БГ - Новини: Военното разузнаване е поело евакуацията на българските моряци от кораба край Мариупол

Военното разузнаване е поело евакуацията на българските моряци от кораба край Мариупол

България

|
Пет, 15 Апр 2022г. 15:15ч.
Военното разузнаване е поело евакуацията на българските моряци от кораба край Мариупол

След като два дни българските власти отказваха да говорят как са били евакуирани 14-те български моряци и украинския кадет от екипажа на блокирания в Мариупол кораб "Царевна", премиерът Кирил Петков обясни, че е бил използван даден от руската армия коридор от час и половина.

"Имахме готова група, 3 пъти даже бяхме в готовност да ги изкараме от кораба. Говорихме и с украинската, и с руската страна, защото не знаехме кой ще владее пристанището. Когато се успокои боят, един от моряците отиде до руската част. Когато дадоха прозорец от час и половина, съгласувахме с военното разузнаване, и всъщност те ги поеха", обясни министър-председателят.

По думите му Външно министерство е в контакт с тях и в началото на следващата седмица те ще са отново в България.

Хората са в безопасност. Очаква се в понеделник да се върнат в България, каза Петков.

"Ние през цялото време поддържахме контакти с българския кораб. Аз лично съм говорил с капитана не знам колко пъти. Включвал съм близки на моряците да говорят през моя телефон в неделен ден", разказа той.

Руското посолство в България преди ден съобщи, че те са били евакуирани с помощта на властите в ДНР и руската армия, а близките на моряците казаха, че те са напуснали кораба сами и на собствена отговорност.

"Чухме се към обяд, оправяха им документите в полицията в Донецк. Kазаха, че са се евакуирали сами. Писнало им е да чакат, събрали са си куфарите 15 човека, слезли са от кораба, намерили са войниците от Донецката народна република, които владеят пристанището и са помолили да бъдат евакуирани с тяхна помощ. Нямало е представители на военно разузнаване от българска страна, те не знаят оттук нататък кой ще ги поеме", каза съпругата на един от моряците.

mediapool.bg