Кламер БГ - Новини: Военното министерство пак се пробва да вдигне във въздуха Ан 30

Военното министерство пак се пробва да вдигне във въздуха Ан 30

България

|
Вт, 12 Ноем 2019г. 09:17ч.
Военното министерство пак се пробва да вдигне във въздуха Ан 30

Военното министерство пак се опитва да ремонтира единствения военен транспортен самолет за въздушно фотографиране Ан-30 от състава на ВВС, след като първата процедура за избор на изпълнител се провали.

Стойността на поръчката отново е 5 млн. лева без ДДС. За тези пари трябва да бъде извършен капитално-възстановителен ремонт на самолета, както и да бъде леко модернизиран.

След ремонта самолетът трябва да има ресурс за следващите седем години или 4000 часа във въздуха.

Самолетът Ан 30 е доставен в далечната 1975 година и се използва в мисиите по Открито небе, оказвал е помощ и при донорски ситуации.

Той е единственият подобен на въоръжение във Военновъздушните сили, но междуремонтният му ресурс изтече и трябва да бъде приземен временно.

По-рано тази година министерството прекрати поръчката за ремонта му, след като бяха допуснати нередности в процедурата. Засечен бе сбъркан интернет адрес и объркано изискване в каква валута да бъде офертата.

При прекратяването на подобни поръчки в МО обикновено възникват подозрения за някакви нарушени интереси.

Заради зачестилите подобни случаи се стигна до леко абсурдната ситуация дори представители на политическото ръководство на министерството да обясняват, че проблемите се дължат само на неумението на чиновниците в МО.

Специализираното издание Aеропрес посочва, че основната причина да бъде спряна предишната поръчка е, че украинската компания "Антонов”, която е единственият възможен изпълнител, е имала претенции към част от изискванията, като например преминаване към експлоатация по техническо състояние.

В сегашната процедура това изискване е премахнато.

Военното министерство се зае да ремонтира всички налични съветски самолети. Над 150 млн. лева ще излезе само ремонтът на изтребителите МиГ 29 и щурмоваците Су 25.

mediapool.bg