Кламер БГ - Новини: Военните пак ще се опитат да купят дронове за над 20 млн. лева

Военните пак ще се опитат да купят дронове за над 20 млн. лева

България

|
Вт, 12 Окт 2021г. 14:08ч.
Военните пак ще се опитат да купят дронове за над 20 млн. лева

Военните пак ще се опитат да купят дронове за над 20 млн. лева

Военното министерство отново пусна поръчката за закупуване на дронове за около 20.5 млн. лева без ДДС, след като преди година и половина я прекрати заради "недобросъвестен кандидат".

За разлика от първата поръчка сега ще могат да участват всички фирми, които имат интерес и отговарят на определени условя, като например да имат опит, а не само поканени от МО.

Основният критерий, по-който ще бъде избран доставчикът, е ниска цена. След като бъдат подадени офертите ще се преговаря с фирмите, които ще имат възможност да коригират исканите цени.

МО иска да купи две безпилотни системи от клас "Малки" с най-малко три дрона в система (общи 11. 5 млн. лева) и 12 системи от клас "Мини" пак с най-малко три дона в система (9 млн. лева).

Техниката ще се ползва за разузнавателни цели.

МО има системни проблеми с провеждането на поръчките, зад които се крие липсата на административен капацитет и съмнения за предопределяне на победителите.

Традиционната проверка на служебното правителство установи, че повечето поръчки се дават на избрани фирми и се плащат авансово.

Техническите спецификации на апаратите в двете позиции до известна степен се придържаха към спецификациите на два безпилотни апарата, които са на въоръжение в България. Апаратите от клас "Мини" се приближаваха до модела RQ-11 Raven (на снимката) на фирмата американската фирма AeroVironment, които се използват от Сухопътни войски, а тези от клас "Малки" се приближаваха до Aerosonde Mk 4.7, производство на американската фирма Textron, днес използвани от Съвместно командване на специалните операции, пише специализираното издание Аеропрес.

И двете системи са получени под формата на безплатна военна помощ от САЩ. Преди месец стана ясно, че системата Aerosonde не е оперативно готова, защото служебното правителство поиска от парламента извънредни 5 млн. лева за справяне с този проблем, в светлината на потенциалната мигрантска криза по границата с Турция.

mediapool.bg