Кламер БГ - Новини: Военен хеликоптер падна в Черно море, капитанът почина

Военен хеликоптер падна в Черно море, капитанът почина

България

|
Пет, 09 Юни 2017г. 18:33ч.
Военен хеликоптер падна в Черно море, капитанът почина

38-годишен военен пилот почина, а други двама са ранени, след като хеликоптер "Пантер" на българските въоръжени сили падна в Черно море.

Инцидентът стана по време на тактическото учение "Черно море – 2017“. Машината е паднала на 7 мили източно от устието на река Камчия при маневра след учебна стрелба .

Тримата човека на борда са извадени от намиращите се в близост военен катер и фрегата.

Най-тежко ранен е бил командирът на екипажа капитан Георги Анастасов, който по-късно почина във варненската Военна болница.

Останалите двама членове на екипажа – капитан Павел Симеонов и капитан Анатоли Апостолов - са адекватни, без опасност за живота.

Според неофициална информация причина за инцидента е маневра в края на демонстрацията, при която "Пантер"-ът е закачил едно от знамената на фрегатата.

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че все не може да се каже на какво се дължи инцидента преди да бъде проведено разследване.

"Но, каквато и да е причината, мога да ви кажа едно – със сигурност знам, че екипажът има нальот – поне 3-4 пъти по-малък от стандартите на НАТО за минимално безопасния санитарен минимум, който е 180 часа в Алианса. Всички наши летци летят далеч, в пъти, от този стандарт. Многократно и като командир на Военновъздушните сили алармирах, че летим опасно малко“, посочи още той.

"Познавам загиналия командир, макар и бегло. Наистина обятелен човек. Огромна загуба за нас, всички скърбим. Няма нужда да прехвърляме едни безкрайни папки, да изтегляме доклади за състоянието на армията (до, за да можем да ги порозовим", добави Радев, визирайки изтегления от военния министър Красимир Каракачанов доклад, според който армията вече не може да изпълнява конституционните си задължения.

Красимир Каракачанов от своя страна посочи във Фейсбук, че "случаят ще бъде разследван и резултатите ще бъдат публично оповестени".

"Разпоредих на зам.-министъра на отбраната Анатолий Величков и на зам.-началника на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов спешно да отпътуват за Варна и на място да се запознаят със случая и със състоянието на пострадалите български военни", посочи Каракачанов.

Българските Военноморски сили разполагат с три хеликоптера "Пантер" и досега не е имало сериозни инциденти с тях. Те са базирани във военноморската база "Чайка" край Варна.

Вертолетите бяха доставени през 2011 година, като част от сделката с европейския консорциум "Юрокоптер", която бе подписана през 2005 година от кабинета "Сакскобургготски".

Първоначално договорът бе за доставката на 18 вертолета на обща стойност 358 млн. евро - 12 "Кугар" и 6 "Пантер", но първото правителство на Бойко Борисов отказа покупката на три от "Пантер"-ите заради липса на достатъчно средства.

mediapool.bg