Кламер БГ - Новини: Водещи кандидати за лидерския пост в ХДС влизат в сблъсък

Водещи кандидати за лидерския пост в ХДС влизат в сблъсък

Европа

|
Вт, 25 Фев 2020г. 15:45ч.
Водещи кандидати за лидерския пост в ХДС влизат в сблъсък

Премиерът на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет днес официално обяви кандидатурата си за лидер на Християндемократическия съюз (ХДС), предаде във вторник ДПА.

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан заяви, че няма да участва в надпреварата, но ще подкрепи Лашет за поста, съобщи Ройтерс.

"Няма да се кандидатирам за лидерския пост, но ще подкрепя Армин Лашет", каза Шпан по време на съвместна пресконференция с Лашет и добави: "ХДС е по-голяма от всеки един от нас. Става дума за бъдещето на нашата страна и на ХДС". Министърът допълни, че е време да се загърбят различията и да се изградят мостове за бъдещето.

Фридрих Мерц, бивш лидер на парламентарната група на ХДС, възнамерява също да обяви кандидатурата си по-късно днес.

В надпреварата вече заяви, че ще участва и Норберт Рьотген, бивш министър, председател на комисията за външна политика в парламента.

Най-голямата германска партия ХДС ще се събере на 25 април на извънреден конгрес, за да избере новия си лидер, който ще поеме поста от Анегрет Крамп-Каренбауер. Новият лидер вероятно ще води партията и на федералните избори през октомври догодина.

mediapool.bg