Кламер БГ - Новини: Вместо протестите, руските медии показват шишчета

Вместо протестите, руските медии показват шишчета

Свят

|
Четв, 08 Авг 2019г. 19:27ч.
Вместо протестите, руските медии показват шишчета

Докато руската полиция за борба с безредиците насилствено потушаваше продемократичните протести в Москва и задържа над 1000 души, някои от прокремълските държавни телевизии откроиха друга новина: спонсориран от градските власти барбекю фестивал по бреговете на река Москва, пише "Уолстрийт джърнал”.

Руските държавни медии усърдно дистанцираха вниманието си от зараждащото се протестно движение, с което помогнаха на Кремъл да удържи извън екраните опитите му да смаже демонстрациите. На зрителите бяха спестени кадрите, на които се вижда как полицията бие протестиращи младежи – показването им можеше да провокира гняв из цялата страна.

Руският президент Владимир Путин, чийто рейтинг пада, не иска протестите да се слеят с недоволството на руснаците от намаляване на жизнения им стандарт, пенсионната реформа и ширещата се корупция.

Властите не искат протестите в Москва да се разпрострат в големите градове по цялата страна, подчертава Лев Гудков, социолог и шеф на социологическия център ‟Левада – център“. Според него за тях това е кошмарен сценарий.

Засега Кремъл изглежда смята, че е надделял над протестите, които бяха провокирани от обвинения, че градските власти несправедливо са дисквалифицирали кандидатите на опозицията, които искат да участват в изборите за градска Дума през септември. Тъй като протестите продължават повече от седмица, полицията започна да използва палки и съдебни процеси, за да предотврати продължаването им, пише изданието.

Повечето руски медии игнорираха протестите в събота и вместо това ‟Русия 24“, една от водещите държавни новинарски телевизии на Русия, предаваше пряко фрагменти от музикален и кулинарен фестивал, показвайки в едър план шишчета от пилешко, говеждо и зеленчуци. Управата на московския парк "Горки", който беше основно ремонтиран при кметуването на Сергей Собянин, обяви в сряда още един спешно организиран музикално-кулинарен фестивал под названието Meat & Beat, който ще се проведе тези почивни дни, когато в града са планирани нови демонстрации.

Освен това Путин още не е коментирал протестите, а вместо това обърна вниманието на държавните медии към тържествата, посветени на военноморската мощ на Русия или към усилията за потушаване на горските пожари в Сибир. Пресслужбата на Кремъл прекрати своите ежедневни телеконференции за журналисти от края на юли, когато бяха задържани 1300 протестиращи и случайни минувачи. Помолен за коментар прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че е в отпуск до 12 август.

Опозицията обвини властите в забавяне или пълно блокиране на интернет трафика на местата, където се провеждат протестите в последните седмици, в опит да отложат показването на кадри как полицията арестува протестиращи, понякога използвайки груба сила. Независимата телевизия ‟Дъжд“ се сблъска с кибератака и миналия месец бе посетена от полиция при опит да предаде пряко протестите за интернет зрителите си, съобщиха от медията. Тези мерки обаче не успях да предотвратят напълно разпространението на видео с насилие от страна на полицията с помощта на по-независимо настроените медии и руските социални мрежи.

Изданието напомня, че за Кремъл все още са пресни уроците от съседна Украйна, където през 2013 г. широко отразявания опит да се потушат със сила проевропейските митинги в Киев провокира национално възмущение, което в крайна сметка доведе до свалянето на тогавашния проруски президент на страната и анексиране на украинския полуостров Крим от Русия.

Затова властите неохотно прилагат твърдата тактика на използване на гумени куршуми или водни оръдия срещу протестиращите, за да избегнах попадането на такива кадри във вечерните новини.

Засега властите смятат, че могат да прекратят протестите, коментира анализатори. Лидерът на опозицията Алексей Навални е за 30 дни в затвора след демонстрациите миналия месец. Антикорупционната организация на Навални се сблъсква с ново углавно разследване, което може да попречи на усилията му да създаде национална опозиционна платформа. Привържениците му обаче се опитват да поддържат настъпателния порив и без него, планирайки още един протест следващия уикенд в Москва, призовавайки за демонстрации в големите градове из цялата страна.

Според Александър Баунов, старши научен сътрудник на московския независим аналитичен Карнеги център, въпреки че тази стратегия е насочена към разширяване на проблемите, повдигнати от протестиращите извън обхвата на изборите за московската Дума, тя ще доведе до продължаващо настъпление на полицията.

Ако се заражда потенциална политическа криза, властите искат протестите да спрат възможно най-бързо, за да не се разпространи тя, твърди Баунов.

mediapool.bg