Кламер БГ - Новини: Влиятелни републиканци призовават Тръмп да не се предава

Влиятелни републиканци призовават Тръмп да не се предава

Свят

|
Пон, 09 Ноем 2020г. 10:04ч.
Влиятелни републиканци призовават Тръмп да не се предава

Влиятелният американски сенатор Линдзи Греъм заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп не трябва да се признава за победен, съобщиха информационните агенции.

Греъм призова президента да не се предава, а да се обърне към съда, за да защити правата си.

Има "много неща, които си струва да бъдат разгледани", заяви Греъм, който е председател на юридическата комисия на Сената.

Той добави, че има доказателства, че в Пенсилвания са гласували най-малко шестима починали и спомена, че в щата Мичиган "информационни системи са променили републикански гласове в демократски".

"Не можем да оставим медиите да ръководят Америка, трябва да се борим", заяви той, обръщайки се към останалите републиканци.

Губернаторката на Южна Дакота Кристи Ноем повтори тезите на Греъм и заяви, че "не знае дали това е било разпространено и дали може да промени резултата от изборите".

"Но, ако Джо Байдън иска наистина да обедини нашата страна, той трябва да изчака, за да е сигурно, че това са били честни избори", каза тя.

Адвокатът на Тръмп Руди Джулиани заяви, че "в този момент би било неправилно президентът да се признае за победен" и увери, че ще заведе още съдебни дела.

В близките дни може да бъдат заведени до 10 дела относно изборите и преброяването, подчерта пред "Фокс нюз" юристът.

До края на седмицата ще бъдат заведени най-малко четири или пет дела, добави Джулиани, като увери, че по въпроса работят "много юристи".

Според адвоката е имало нарушения най-малко "в три или четири щата" и стотици хиляди гласове могат да бъдат признати за недействителни.

Бившият президент на САЩ Джордж У. Буш заяви, че е говорил с Байдън, за да го поздрави за победата. Той изрази увереност, че изборите са били честни и резултатът е ясен.

Тръмп обаче има право да иска повторно преброяване и да заведе дела, подчерта бившият президент.

mediapool.bg