Кламер БГ - Новини: Властелинът на диверсификацията

Властелинът на диверсификацията

Анализи и Коментари

|
Четв, 28 Апр 2022г. 12:11ч.
Властелинът на диверсификацията

Властелинът на диверсификацията

В сряда по обяд "Газпром" врътна кранчето за България заради отказа на "Булгаргаз" да плаща в рубли, както нареди руският президент Владимир Путин. За този сценарий се оказа, че правителството се е готвело още от края на февруари, когато Русия нападна Украйна. Резервирани са били капацитети за доставка на втечнен природен газ и за пренос до България. Алтернативните количества са осигурени, но цената им е с 20 процента по-висока от сегашната, призна вицепремиерът Асен Василев.

Макар той да посочи, че страната ни има възможност да внася 20 млрд. куб. м от Турция и Гърция, реално в момента единственото трасе е през връзката Кулата-Сидирокастро.

Другата газова връзка с Гърция обаче, тази от Комотини до Стара Загора, стана историческа. Изграждането й бе планирано още през 2009 г., след като Русия спря доставките на газ през Украйна посред зима и България остана без суровина около десетина дни. Проектът, силно подкрепян от ЕС и САЩ като реална възможност страната ни да се откачи от зависимостта си от руски газ, се влачи вече 13 години.

Много хора вероятно са изненадани, че този прословут интерконкетор още не е готов, тъй като години наред едно от любимите занимания на бившия премиер Бойко Борисов беше да инспектира и наглежда строежа на газовата връзка, гръмко обявявайки как интерконекторът е пред финализиране, а диверсификацията - осигурена. Друга негова гордост бяха газовият хъб "Балкан", а впоследствие и "Балкански поток", както правителството му наричаше газопророда "Турски поток" на българска територия.

Така мандат след мандат, в пушилка от хвалби и приказки, България не направи нито една реална стъпка към осигуряване на газовата си независимост. Възможностите за местен добив бяха зачеркнати, след като дори проучванията за шистов газ в страната бяха забранени.

Години наред "Булгартрансгаз" така и не успя да подпише споразумение с Турция за междусистемна свързаност, което да позволи внос на газ от там.

На този фон един проект се случи в рекордно краткки срокове. Газопроводът "Турски поток", обслужващ изцяло геополитическите и икономически интереси на "Газпром", бе изграден на българска територия само за около година и половина. Без да му мигне окото, Борисов пожертва за него 3 млрд. лв. от парите на "Булгартрансгаз".

Самият Борисов тържествено отвори кранчето на "Турски поток" на официална церемония заедно с руския президент Владимир Путин, турския му колега Реджеп Тайип Ердоган и сръбския държавен глава Александър Вучич на 8 януари 2020 г. Година по-късно вече работеше и продължението на тръбата през България до Сърбия.

,

На 27 април, след като "Газпром" спря газовите доставки за България, Борисов нападна правителството на Кирил Петков, вероятно защото смята, че хората ще повярват на всяка неистина, изречена уверено и многократно.

"По време на нашето управление подменихме десетки реверсивни компресори с най-добрите и най-мощните, за да може да вкарваме газ от Турция и от България в Турция, в Гърция, Румъния, Сърбия. 100% диверсификация! На 31 декември тази година трябваше да е готова гръцката връзка. От 22 държави, които търгуват с Русия, газът е спрян само на България. Народът ще плати страховити цени за всичко, защото българите си избраха в най-тежкото време най-некомпетентните хора", написа Борисов във фейсбук, макар руските доставки да са спрени не само за България, а и за Полша.

"От 22 държави само ние не можахме да отворим сметка в рубли. Управляващите не желаят да го има руския газ, за да купуват газ от посредници, който ще струва два пъти по-скъпо. В момента цената е около 70 евро от Русия, а цената, на която ще купува новият директор на "Булгаргаз", ще е два пъти по-висока", заявява още бившият премиер и твърди, че ако ГЕРБ още е била на власт, токът и газът е нямало да поскъпнат.

"На 1 януари 2021 г. бях в Петрич и пуснахме половин милиард кубика американска газ. Днес ние можем да взимаме газ от Турция и Гърция, но министърът, чийто прякор е Кеша, е пропуснал момента и не е отишъл да си резервира", написа още Борисов, докато правителството обясняваше, че е резервиран капацитет от терминали за втечнен газ именно в Турция и Гърция и вече се осъществяват доставки от Ревитуса.

"Стопроцентовата" газова диверсификация, която Борисов твърди, че е осигурил на страната, обаче се опровергава от и факта, че през цялото негово управление доставките на руски газ се движат между 80 и над 90 процента. Всичките разговори на Борисов за внос на туркменски, грузински и израелски газ, си остават само приказки и не са довели до резултат. Още по-малко намеренията му през април 2019 г. да иска от правителството на САЩ дотации за вноса на американски втечнен газ.

За опресняване на паметта, предлагаме кратка хронология на "постиженията" на Борисов в диверсификацията, така, както самият той ги представя:

"За първи път след днешния разговор виждам някаква възможност за реална диверсификация на доставките на газ", заяви Борисов на 1 април 2012 г. след разговори в Грузия за транзит през Черно море на компресиран втечнен газ. За такъв проект говореше и тогавашният президент Георги Първанов.

"Уверен съм, че България успешно ще диверсифицира своите енергийни доставки в рамките на три до четири години", каза през октоври 2012 г. Борисов в интервю за телевизия "Евронюз" .

"Реализирането на Транскаспийския газопровод ще даде възможност за доставка на природен газ от Туркменистан за България чрез интерконекторните връзки с Турция и Гърция. Това ще бъде сериозна стъпка за постигането на реална диверсификация на източниците за доставки на газ за страната ни", коментира той по време на посещение в Туркменистан през август 2015 г.

"Виждам големия потенциал на газовите находища в Израел. Има огромно бъдеще в тази сфера", заяви Борисов през февруари 2016 г. по време на среща с тогавашния премиер на страната Бенямин Нетаняху. За интереса му към вноса на газ от Израел съобщи правителствената пресслужба.

През април 2019 г. Борисов заяви след среща с американски експерти, че "и в момента по 1 млн. куб. м втечнен газ можем да вкарваме през Солун".

"Правили сме репетиции. Знаете, сменихме компресорите с по-ефективни и много добри. Така че по тази тема вече сме много напред", увери той. "Истинската диверсификация ще бъде от конкуренцията в цената. Ако американците дават по-добра цена – а тука говорихме как може през вноските в НАТО, през американските бази за учения в България да мислим по тези държавни дотации, които дава Америка, но са в много начален стадий. Само идея", допълни той. "Има 1 млрд. долара в Щатите по темата, за които би могло да говориме с американското правителство по-нататък", каза тогава Борисов.

Реално обаче нещо от тези намерения не се случи, освен еднократен внос на известни количества втечнен газ от "Булгаргаз" и то месец по-рано.

"България повече няма да остава на студено през зимата. С тази газова инфраструктура, която изградихме, вече никой няма полза да ни заобиколи", обяви Борисов през юни 2016 г. като официално откри модернизираната компресорна газова станция "Петрич". "Ние сме си свършили нашето домашно, подобрили сме газопреносната система, най-съвременната сме я направили, така че във всички посоки да може да се движи газ, така че от европейския газов хъб "Балкан" да стига и през Гърция, и за Италия, Македония, а защо не и до Албания".

Не по-малко гръмки са думите на Борисов за газовата диверсификация по време на инспекциите му на газовата връзка с Гърция, чийто реален строеж започна през 2019 г., десет години от началото на проекта.

"Догодина можем да кажем на българите: "Вие нямате никаква газова зависимост и можем да доставяме газ отвсякъде. На практика това е реалната диверсификация", коментира Борисов през ноември 2019 г.

"Ще се правят доставки на втечнен газ от Америка, от Катар, от Кипър, от Египет, от Азербайджан", допълни той и отбеляза, че изграждането на газопровода е мечтата на много поколение политици. "По-точно те говореха, те не са мечтали за големи шлемове и какво ли не и, че ще докарват газ от Азербайджан, че ще докарат втечнен газ. Идваха си, говореха и много често се употребяваше, особено от тези по-демократични лидери, думата "диверсификация". Само че не знам те какво разбираха, защото газта е такава суровина, която не може нито в чанта, нито в сак, нито в джобове да се пренася. За нея трябват газопроводи", поясни вещо Борисов.

"Абе, не ни верваха, че ще го направим този газопровод. Сега като го гледам как върви, разбирам защо ги е яд. Това вече е истинска диверсификация. Това, което те са говорили, ние го направихме", заявява Борисов пак при проверка на газовата връзка с Гърция през юли 2020 г.

Борисов видя диверсификация на газовите доставки дори в продължението на "Турски поток", независимо че газопроводът осъществява директен транзит на руски газ до Сърбия. "Тръбата ще обезпечава и Азия, и Европа", каза той в края на септември 2020 г. при обиколка с хеликоптер и джип по трасето с представители на саудитската фирма изпълнител "Аркад", със зам.-министъра на петрола на Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун и шефа на възложителя "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. Обяви, че строежът е на финала и действително газопроводът влезе в експлоатация в началото на 2021 г., макар и с непълен капацитет.

Месец по-късно при поредната инспекция край Стара Загора на изоставащия още тогава строеж на интерконектора с Гърция , Борисов заявява: "На 1 януари в България ще влезе азерски газ. След един месец мечтата за пълна диверсификация и това да докараме азерски газ ще я имаме. Времето е подходящо – здрава работа!"

Първи януари 2021 г. идва, но тръбата не е готова, а азерският газ в силно намалени количества и до днес влиза през връзката Кулата-Сидирокастро, като последно обявеният график за въвеждане в съоръжението от Комотини до Стара Загора е есента на тази година.

Дни преди редовните парламентарни избори през април 2021 г., които ГЕРБ спечели, но получените гласове не позволиха на партията за състави проветилство, Борисов отново говори оптимистично за диверсификация.

"Както сме се разбрали с новия договор, до 31 декември трябва да потече втечнена газ от Александрополис - американска, израелска, египетска, каквато дойде – от Средиземно море, от океана. Знайш ли колко пъти съм дошъл, за да стане, колко разправии, но...". Това каза Бойко Борисов при посещението си в края на март 2021 г. на мястото край Димитровград, където трасето на междусистемната газова връзка с Гърция трябва да мине под коритото на река Марица.

"Построихме "Балкански поток", 14 американски компресора сложихме, за да докарваме реверсивно природен газ, имаме интерконекторите", допълни той.

"Това е 100% диверсификация. Като виждате колко трудно се прави, разбирате защо не са я правили преди нас", каза още тогавашният премиер.

Той и днес продължава да говори за осигурената от него и правителствата му газова диверсификация, но уви, такава всъщност няма.

mediapool.bg