Кламер БГ - Новини: Владо Перев: В Македония скоро няма да спре осъждането на хората с българско самосъзнание

Владо Перев: В Македония скоро няма да спре осъждането на хората с българско самосъзнание

България

|
Четв, 25 Фев 2021г. 19:00ч.
Владо Перев: В Македония скоро няма да спре осъждането на хората с българско самосъзнание

"В Македония скоро няма да спре процесът, който осъжда хората, които показват своето българско самосъзнание, които нормално го признават. Той дори ще се засили", предупреди анализаторът Владимир Перев.

Той е бивш журналист от Македонската телевизия, уволнен заради пробългарските си прояви.

В интервю за радио "Фокус" той коментира, че осъждането на хората с българско самосъзнание в Северна Македония ще "стане чрез публично говорене, чрез обществени процеси, с обиди, със заплахи, отправени към техните близки".

"Към хората, които от години са признали своето българско самосъзнание, заплахи ще бъдат отправени към децата им, срещу съпругите им, невъзможността да намерят работа, невъзможността да напредват и да заемат ръководни позиции в своята работа – това ще продължи още много дълго време. Това ще продължи дотогава, докато официално или неофициално Историческата комисия от македонска страна, която нищо не върши, не даде окончателни и конкретни изводи. Когато писмено се признае кои сме били ние, едва тогава ще започне процесът да се променя", коментира той.

По думите му в Македония некоректно са представени даже нещата около македонската идентичност.

"В Македония малко хора биха признали, че никой не пипа македонската идентичност, настъпила след 2 август 1944 г. в манастира "Свети Прохор Пчински". Става въпрос за корените на македонското общество, за това кои сме били ние, какъв ни е езикът – че езикът е български, че националността ни е била българска. Това тук не се говори. Тук се говори "те искат нас да ни направят българи". Кой иска нас да ни направи българи? Ние сме българи. Кой изобщо иска да прави някого българин или германец? Хората си имат проблеми със собствените си граждани, а не с чуждите. Това е основата на проблема тук. Този проблем, разбира се, има и международен отзвук".

Той коментира, че на предстоящото преброяване в Северна Македония очаква, че ще има повече хора, които ще се запишат като "македонски българи".

"Обаче, за да може това да стане, трябва от София да дойдат позитивни сигнали. Това означава, че от София трябва да дойдат сигнали, че хората ще бъдат запазени, опазени, защитени, че София няма да позволи да бъдат по някакъв начин – нито политически, нито физически чрез заплахи за живота, да бъдат тормозени. Аз няколко пъти съм казал и искам отново да повторя – нашите връзки са прекъснати. Ние не говорим, повечето македонци не говорят български език, не четат на български. За да се научи човек да чете, му трябват пет дни, обаче никой няма желание поне малко нещо да научи".

"Голготата на Македония е страшна и най-страшното нещо е, че хората вече свикнаха да приемат ситуацията като истинска и единствено възможна. Хората вече свикнаха със своите братовчеди да живеят разделени. Хората свикнаха да имат роднини в България, като едните се чувстват българи, а другите се чувстват някакви македонци, да не кажа югославски македонци".

По думите му хората са свикнали да има лоши отношения между двете държави и се чудят дали и между себе си да поддържат добри отношения.

"Вече безумието на инженеринга - подменянето на нацията, на една национална идея, това безумие стана реалност, която се приема. Даже психиатрите биха казали, че проблемът е психиатрически. Приемате реалността да не мислите за нея, защото ако мислите, може да преживеете страшен стрес. Това е същността на проблема. Голготата в Македония продължава много дълго. Има някакви знаци, някакви показатели – да кажем в последната една година най-вече, които говорят, че положението може да бъде още повече усложнено. Изявленията на македонските политици и на македонските историци между другото, които са основоположниците на тази фалшива македонистична идеология, че нещата се променят".

"Ние няколко пъти, ние македонците имам предвид, няколко пъти сме минали през национални трансформации. Значи, първо всичките сме били българи. След това сме станали южни сърби. След това станахме някакви кралски югославяни. След това станахме македонци титови, а след това отново станахме югославяни. Не знам дали знаете, но в Македония и Босна и Херцеговина е имало най-много югославяни като националност през 80-те години. Сега отново някои от хората търсят своите български корени, българско самосъзнание. Някои хора сега узнават, че са били българи. А някои хора, и това е най-страшното, винаги са знаели, че са били българи, обаче страхът, ужасният страх у хората да покажат своето българско самосъзнание, ги е спирал да признаят своята принадлежност. Но времената все пак се променят", посочи Владимир Пенев пред радио "Фокус".

mediapool.bg