Кламер БГ - Новини: Владислав Горанов засечен с издирвана от Интерпол кола (Обновена)

Владислав Горанов засечен с издирвана от Интерпол кола (Обновена)

България

|
Нед, 19 Дек 2021г. 08:01ч.
Владислав Горанов засечен с издирвана от Интерпол кола (Обновена)

Снимка: БГНЕС

Бившият финансов министър Владислав Горанов е бил засечен да пътува с издирвана от Интерпол кола. От МВР потвърдиха за случая, но Горанов обясни, че е купил автомобилът чисто нов от "Мото Пфое“ (Moto-Pfohe).

Според фирмата автомобилът на Горанов е редовен, но е бил “клониран“.

От МВР засега не са дали подробна информация за казуса, който стигна до медиите по неофициални източници.

Какво се знае към момента?

В петък вечер Горанов

се е опитал да мине през пункта "Калотина" на път за Сърбия.

Граничната проверка обаче е установила, че шофираният от него автомобил е подаден за издирване от Интерпол в Русия.

Горанов не е бил пуснат да премине границата.

Малко по-късно се върнал, но с друга кола, собственост на бизнесмен. Тогава бил пуснат да мине.

Защо това е направено към момента не е ясно.

Според неофициална информация Горанов е пътувал с още няколко души за рожден ден в Сърбия.

От МВР съобщиха, че е започнала проверка и след завръщането на Горанов от Сърбия ще му бъдат снети обяснения.

Горанов: Колата е купена чисто нова от "Мото Пфое"

По-късно Горанов уточни, че автомобилът, който е шофирал, е марка "Toyota Land cruiser".

Той заяви пред бТВ, че автомобилът, с който е бил спрян на "Калотина", е купен чисто нов от "Мото Пфое“ (Moto-Pfohe) през март 2020 г. и е регистриран от тях в КАТ.

"Дори не съм го регистрирал аз. Той не е собственост на лизингополучателя, а на фирмата“, каза Горанов. По думите му това е първо излизане на колата от страната.

"Граничният полицай регистрира автомобила и каза, че той се издирва без да може да ми даде допълнителна информация от кого и защо. Разпореди ми да се върна навътре в страната. Аз се върнах до Драгоман, където оставих този автомобил и с друг – с мой приятел, продължих към Сърбия“, обясни Горанов.

Бившият финансов министър уточни, че оказва пълно съдействие на властите.

"Не мисля, че има злонамерено действие от страна на когото и да е. Автомобилът се намира в България и ще бъде предаден в МВР“, каза още Горанов.

От фирмата казват, че става въпрос за клонинг

Директорът на "Мото Пфое" Атанас Фурнаджиев обясни, че автомобилът на Горанов е редовен, но е клониран и клонингът се издирва. Той обясни, че автомобилът е купен от Хамбург от официален дилър на "Тойота".

"Автомобилната мафия работи. Създават се двойници на скъпи автомобили. На краден автомобил се пренабиват номерата и се поставят рама и двигател на редовен автомобил. По този начин се създава двойник на автомобила. Това е често срещана практика за по-скъпи автомобили. В момента ние имаме три такива случая: Единият с Range Rover Evoquе, който е закупен от завода производител, създаден му е двойник и, понеже има двойник, се обявява за издирване в системата на Интерпол", заяви Фурнаджиев, цитиран от БНР.

Владислав Горанов беше финансов министър по време на последните два кабинета на Бойко Борисов. Той напусна поста в края на юли 2020 година по време на антиправителствените протести. Тогава Борисов обяви, че ще отстрани министри поради съмнения, че обслужват ДПС и бившия депутат бизнесмен Делян Пеевски. Един от отстранените бе именно Горанов.

Горанов слезе за малко от политическата сцена и откри частна консултантска компания, а тази година НАП започна да го проверява по съмнения за разлики между приходите и разходите му, след като стана ясно, че е закупил скъпи офиси.

По-рано тази година обаче Владислав Горанов бе реабилитиран като финансов експерт на ГЕРБ.

Името му не за пръв път се замесва в скандали.

Бившият финансов министър Владислав Горанов живееше в имот от 180 кв.м, собственост на неговия кръстник Иван Сариев. Горанов беше обяснил, че се е преместил в чуждия апартамент след пернишкото земетресение от май 2012 г., от което съпругата му много се уплашила.

От Дубай Васил Божков обяви, че е дал над 60 милиона лева на Бойко Борисов и Владислав Горанов като рекет, за да не закачат хазартния му бизнес в България. Божков казва, че за всякакви въпроси, свързани с Държавната комисия по хазарта, той е държал връзка лично с Горанов.

mediapool.bg