Кламер БГ - Новини: Владислав Горанов ще бъде разпитан от МВР за кюлчетата на Борисов

Владислав Горанов ще бъде разпитан от МВР за кюлчетата на Борисов

България

|
Вт, 11 Ян 2022г. 18:48ч.
Владислав Горанов ще бъде разпитан от МВР за кюлчетата на Борисов

Владислав Горанов, Снимка: Архив

Бившият финансов министър Владислав Горанов ще бъде разпитан във вторник в националната полиция, за да даде сведения по проверката, която МВР прави по скандала със снимките с кюлчета и пачки в чекмеджето до спалнята на Бойко Борисов. Това съобщи онлайн изданието "Сега".

Проверката на МВР е по сигнала, внесен от гражданско сдружение БОЕЦ, въз основа на който вече бяха разпитани бившият премиер и пиар сътрудничката му Севделина Арнаудова.

"В сигнала БОЕЦ правим логическа връзка между тези снимки и изнесената от Васил Божков-Черепа информация, че бил изнудван от Борисов — в качеството му на премиер, и от министъра на финансите Владислав Горанов да им плаща 20% от печалбата на лотарийния си бизнес, за да приемат законодателна поправка, която прави възможно плащането на по-ниски такси към държавата в размер на стотици милиони. Говорим и за твърденията на Божков, че бил принуден да плаща такса "подкрепа и спокойствие", като споменаваме и посочените от Божков куриери на подкупите — Владислав Горанов и пиарката Севделина Арнаудова", обяви във Фейсбук гражданското сдружение.

То е приложило и разследване на журналиста Атанас Чобанов за имотното състояние на Севделина Арнаудова, което надхвърля 1 400 000 лв. и според него буди съмнения за произхода на средствата на Арнаудова и съпруга й Делян Димитров, тогава член на УС на "Булгартрансгаз".

БОЕЦ сезира Върховна касационна прокуратура със сигнал, касаещ първите снимки със златни кюлчета и пачки от спалнята на Бойко Борисов, както и информацията за имотното състояние на Севделина Арнаудова, и разкритията на Васил Божков за платените под формата на рекет 60 милиона лева на Бойко Борисов през финансовия му министър Владислав Горанов.

"Нямаме отговор от прокуратурата с произнасяне по този сигнал. Точно заради това имаме сериозни съмнения, че сигналът ни е бил "смачкан", а главният прокурор Иван Стоименов Гешев е извършил престъпление срещу правосъдието — осуетил е наказателно преследване срещу Бойко Борисов или други лица, във връзка с подадените до него сигнали от БОЕЦ със същите данни", коментираха от сдружението.

Преди Нова година обаче МВР обяви, че започва проверка по сигнала на БОЕЦ за снимките от спалнята на Борисов. Вътрешният министър Бойко Рашков пък коментира, че министерството ще помогне на Борисов да си спомни много неща. Според Рашков прокуратурата бездейства по темата и до разпита на Борисов в Главна дирекция "Национална полиция" се стигнало, защото "доверието в нашата прокуратура липсва".

mediapool.bg