Кламер БГ - Новини: Включват лидери на мнение в кампанията за ваксиниране на ромската общност

Включват лидери на мнение в кампанията за ваксиниране на ромската общност

Коронавирус

|
Вт, 22 Юни 2021г. 12:34ч.
Включват лидери на мнение в кампанията за ваксиниране на ромската общност

Зам.-министър Златанов (на преден план) със здравния медиатор Христо Николов(вляво) и Ангел Кунчев.

Министерството на здравеопазването предприема мерки за

активизиране на ваксинационната кампания сред ромското население, тъй като в момента обхватът е твърде нисък – под 10%. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов във вторник след среща с ромски медиатори и лични лекари, на която присъства и главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Според здравния медиатор Христо Николов причината за ниския процент на ваксинация сред ромското население е дезинформацията.

Сред общността се разпространяват редица неверни твърдения, като това, че с ваксините хората ще бъдат чипирани, следени, стерилизирани и това плаши хората. Публична тайна е, че ромската общност е с много нисък здравен статус и заболеваемостта е по-висока и затова искаме да приложим превантивни мерки, коментира той.

Златанов обясни, че ще се работи по-активно, като бъдат включени представители на религиозни общности, здравни медиатори, лидери на мнение, популярни звезди от шоубизнеса и други авторитети, на които ромското население има доверие и които да популяризират ползата от ваксинацията.

Също така ще бъде разяснявано, че ваксинацията е напълно безплатна и не трябва да се притесняват, ако са без здравни осигуровки. За кампанията ще се разчита както на изнесени мобилни пунктове в квартали и махали, така и на ваксинация при личните лекари. Без значение дали човек е записан в листата на някой личен лекар, той може да бъде ваксиниран, ако пожелае.

Финансови стимули за ваксинацията обаче не се предвиждат.

mediapool.bg