Кламер БГ - Новини: Вкарването на българите в македонската конституция под все по-голям въпрос

Вкарването на българите в македонската конституция под все по-голям въпрос

Свят

|
Вт, 02 Авг 2022г. 13:29ч.
Вкарването на българите в македонската конституция под все по-голям въпрос

Сн. ЕПА/БГНЕС

Политическото противопоставяне в Северна Македония се изостря все повече, като основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ потвърди, че няма да се откаже от позицията си за провеждане на референдум по т.нар. френско предложение за започване на преговори за членство в ЕС.

Председателят на партията Христия Мицкоски съобщи, че въпросът за референдума може да бъде уточнен до септември, разговорите с коалиционните му партньори ще продължат, когато депутатите се върнат от ваканция.

Относно изявленията за референдума на президента Стево Пендаровски, който заяви, че не разбира искането за референдум, Мицкоски подчерта, че не е разочарован, защото може да се разочарова от човек, чието мнение му е важно, а "Пендаровски не е държавник, а поданик".

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ заяви, че “при сегашните обстоятелства той и партията му няма да подкрепят конституционни промени за включване на българите в основния закон на страната, докато Северна Македония не получи “европейски условия и европейска рамка за преговори, поне каквато получи Албания“.

Едно от условията Северна Македония да започне реални преговори за членство в ЕС е вкарването на българите в конституцията. За това е необходимо две трети мнозинство и без подкрепата на опозицията не може да се реализира.

Мицкоски е съгласен, че Северна Македония трябва да има добросъседски отношения със София, но според него “това, което България причинява на страната, не може да се квалифицира като добросъседство“.

“Разговорите с България трябва да се водят на различна маса от европейската. Никой не е казал, че с България не трябва да се преговаря, но проблемът е, че сега поставихме тези преговори на една маса с европейските преговори“, каза Мицкоски, цитиран от БТА.

От управляващата партия СДСМ коментираха, че “народът е “за“, а Мицкоски е против ЕС“.

“Против ЕС е само Мицкоски, заедно с партньора си Димитър Апасиев, който върви по улиците на съседна държава за Илинден. Това е анти-ЕС компания, която защитава чужди интереси. Северна Македония започна преговори с ЕС и няма да има връщане назад, нито завиване наляво или надясно от европейския път, най-малко на изток“, посочиха от СДСМ.

mediapool.bg