Кламер БГ - Новини: Вицепрезидентът на Аржентина e осъдена за корупция

Вицепрезидентът на Аржентина e осъдена за корупция

Свят

|
Ср, 07 Дек 2022г. 08:25ч.
Вицепрезидентът на Аржентина e осъдена за корупция

Кристина Фернандес де Кирхнер, снимка ЕПА/БГНЕС

Аржентинският вицепрезидент Кристина Фернандес де Кирхнер бе осъдена на шест години затвор за корупция на първа инстанция заради възлагането на обществени поръчки за строителство на свой приятел.

Въпреки това тя най-вероятно няма да бъде хвърлена в затвора заради имунитета, който има по закон.

Фернендес е лишена от правото да заема публични длъжности за цял живот, но ще продължи да изпълнява функциите си на вицепрезидент, докато делото се разглежда от по-горни инстанции. Прокурорите искаха присъда от 12 години затвор.

Фернандес заяви, че обвиненията срещу нея са политически мотивирани. В речта си след произнасянето на присъдата тя се определи като жертва на "съдебната мафия", съобщи ББС. Преди произнасянето на решението тя обвини прокурорите, че са я лъгали и клеветили.

За първи път в историята на Аржентина вицепрезидент е осъден за престъпление, докато заема поста си. Прокурорите заявиха, че Фернандес е водила незаконни сделки по времето, когато е била президент на Аржентина от 2007 до 2015 г.

Те твърдят, че тя е създала схема за вземане на подкупи, като е насочвала изгодни обществени поръчки към неин приятел.

Бизнесменът Ласаро Баес, собственик на строителна фирма, е подсъдим като основен бенефициент на схемата. Той също е осъден на шест години затвор.

През миналата година Баес вече беше осъден на 12 години затвор за пране на пари. По делото бяха съдени още единадесет души. Седем от тях бяха признати за виновни и осъдени на между три и половина и шест години затвор, трима бяха освободени, а делото на единия беше прекратено.

Прокурорите заявиха, че са разкрили нередности в десетки търгове за обществени поръчки, възложени в южната провинция Санта Крус - политическата крепост на Фернандес. Много от строителните проекти там така и не са завършени.

Прокурор Диего Лусиани определи случая като "вероятно най-голямата корупционна операция, която страната познава". Той заяви, че предполагаемата схема за подкупи е причинила на аржентинската държава загуби в размер на най-малко 1 млрд. долара. Фернандес категорично отхвърли всички обвинения срещу нея.

mediapool.bg