Кламер БГ - Новини: Високи сметки за ток поставят под риск съхранението на експонатите в "Квадрат 500"

Високи сметки за ток поставят под риск съхранението на експонатите в "Квадрат 500"

България

|
Съб, 09 Окт 2021г. 10:42ч.
Високи сметки за ток поставят под риск съхранението на експонатите в "Квадрат 500"

Сн. БГНЕС

Делегираният бюджет на Националната галерия ще бъде изчерпан в края на октомври заради тройно пораснали сметки за ток, алармира пред Mediapool директорът на културната институция Ярослава Бубнова. От месеци насам галерията пише писма до министерствата на финансите, на културата и на енергетиката с искане за компенсации за излизане от кризисната ситуация, но отговори няма. Ако скоро помощ не бъде осигурена, ще се породи реален риск за съхранението на музейните експонати.

Троен скок на сметките за ток

"Цените на електроенергията се покачиха много рязко това лято. Мога да ви дам пример, сметката за месец юни бе 27 000 лева за управляваните от нас 10 сгради. А за месец юли тя стана 99 000 лева, т.е. увеличението е над 3 пъти", посочи Бубнова.

Тя добави, че Националната галерия е сред най-големите потребители на ел. енергия в сферата на културата, основно заради сградата на "Квадрат 500" и многобройните системи, които трябва да се поддържат за съхранение на музейните произведения.

"Ние няма как да икономисваме електрическа енергия, защото залите и фондохранилищата, в които се намират различните културни ценности, се отопляват, охлаждат и т.н. Ние сме непроизвеждаща нищо институция, и по принцип сме лукс за съвременното общество, защото сме музеи. А цялостната ни дейност е много зависима от цените на електроенергията", добави тя.

Бубнова посочи, че след изчерпване на делегирания бюджет може да се наложи за поддръжка на експонатите да се разходват средства от перото за работни заплати.

5 млн. лв. за компенсации, но как ще се разпределят

Благодарение на актуализацията на държавния бюджет, направена от първото служебно правителство на Стефан Янев, са осигурени 5 млн. лв. за компенсации.

"Изненадващо научихме, че тези средства ще се разпределят от Национален фонд "Култура" на някакъв конкурсен принцип. За първи път национален фонд "Култура" ще разпределя подобни средства за подобни дейности", добави Бубнова.

По информация на Mediapool програмата за компенсации все още не може реално да тръгне, защото не е прието специално постановление на МС с правилата за прилагането й.

Отворен въпрос е дали по-високите сметки за ток ще бъдат отразени и в делегираните бюджети за културните институции за Бюджет 2022 г. Това обаче ще стане ясно при работещ парламент, който трябва да утвърди годишния финансов план за догодина.

Още в началото на седмицата Mediapool изпрати въпроси до Министерство на културата как ще се разпределят средствата за компенсации и кога най-скоро ще стигнат до културните институции. Оттам посочиха, че експертите им работят по въпроса и ще бъдат предприети действия. След изпращането на нашите въпроси от Националната галерия е изискана детайлна сметка за задълженията за електроенергия. От Министерство на културата обещаха и да изпратят допълнителна информация по казуса до медиата ни.

mediapool.bg