Кламер БГ - Новини: Виртуален асистент за възрастни хора ги подсеща да пият лекарства и вика линейка

Виртуален асистент за възрастни хора ги подсеща да пият лекарства и вика линейка

България

|
Пет, 13 Окт 2017г. 12:56ч.
Виртуален асистент за възрастни хора ги подсеща да пият лекарства и вика линейка

“Виртуален асистент предотврати пожар“. “Невидим помощник спаси възрастна жена от инфаркт.“ “Интернет платформа извика линейка за дядо с комоцио“. “IT приложение алармира за депресия.“

Такива заглавия ще се срещат често в медиите през 2021 година, защото тогава ще заработи с пълния си капацитет бъдещата интегрирана високотехнологична модулна система, която ще помага на самотни възрастни хора да живеят активно и независимо в дома си въпреки тежестта на годините и заболяванията си.

Това стана ясно в петък при обявяването на иновативен проект за създаване на виртуален асистент в подкрепа на активното стареене от Балканския институт по труда и социалната политика (БИТСП).

Той се финансира с близо 4 млн. евро от Рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации “Хоризонт 2020“.

Крайната цел на проекта е да удължи максимално активния и самостоятелен живот на хората над 60 години в собствените им домове, като запази доброто физическо, емоционално и умствено състояние, както и социалните контакти на своите потребители за възможно най-дълго време. Бъдещата онлайн платформа ще подпомага също работата на всички, които се грижат за възрастни хора - роднини, приятели, здравни и социални работници.

Помощникът следи да си пиеш хапчетата и дори предлага забавления

Бъдещият виртуален асистент ще помага на възрастните хора да се чувстват добре в обичайната си среда, като събира данни за здравословното и емоционалното им състояние чрез сензори, интелигентни измервателни уреди, видео и аудио приемници. Системата ще следи жизнените функции и приемането на медикаменти, ще открива и алармира за негативни промени в настроението и поведението на своите потребители.

Тя ще предотвратява рискови ситуации, например пожар, като при определени условия автоматично изключва потенциалните причинители, ще сигнализира за злополуки. След анализ на здравните показатели и навиците на възрастния човек невидимият помощник ще дава препоръки за здравословна диета, ще предлага социални и културни занимания, както и групови дейности за свободното време.

Интегрираната система ще подобрява социалните контакти на ползвателите си и ще предотвратява изолация и депресия, като поощрява редовното общуване с роднини, приятели и съседи, поддържа връзка с близките, приятелите, съседите и личния лекар на възрастния човек, за да му осигури навременна помощ при необходимост.

Директна връзка с лекари и социални работници

Виртуалният асистент ще осигурява възможност за директна връзка с медицински специалисти, доставчици на социални услуги, доброволци, работодатели, които влизат в широкия социален кръг на потребителите на системата.

Бъдещата автономна модулна система ще бъде изцяло нов иновативен продукт както за България, така и за Европа. Тя ще събира информация чрез ненатрапчиви сензори, подходящи за постоянно носене или за монтаж в жилището. Ще се осъществява дискретно наблюдение на жизнената среда и личната активност при гаранция за неприкосновеност на личния живот, обясни Бернар Женко, технически ръководител на проекта. За директно общуване с крайните ползватели ще се разработят ясни потребителски интерфейси – визуални и звукови, адаптирани към нуждите и навиците на възрастните хора.

Системата ще анализира събраната персонална информация и ще взима самостоятелни решения да подсеща или поощрява своите потребители за определени действия в интерес на тяхното физическо и психично здраве - например да си вземат лекарствата, да си сготвят, да се обадят на приятел или да излязат на разходка. За целта ще се разработят специални стратегии и технологии за въздействие чрез убеждаване.

В началния етап на проекта ще се извърши оценка на потребностите на възрастните хора, ще се установят етични и технологични стандарти за разработване на системата. Пилотното тестване на бъдещата технология, модулите и сензорите е предвидено за есента на 2020 г. Международният консорциум планира да създаде платформа, която да продължи да се развива и след края на проекта.

Зад проекта стоят фирми и организации от 5 държави

Проектът е започнал на 1 октомври 2017 г. и ще продължи три години. В четвъртък и петък в София за пръв път заседаваха представителите на международния консорциум, който работи по него. Партньорите са 10 от пет европейски държави. Сред тях са водещи висши училища като Единбургския университет (Великобритания) и Залцбургския университет „Париж Лодрон” (Австрия), словенските изследователски организации Университетски институт за рехабилитация и Технологичен институт “Йозеф Стефан”, доказани технологични компании като българската ScaleFocus и немската Interactive Wear AG.

Участват също утвърдени неправителствени организации с богат опит в работата с възрастни хора – Българският червен кръст, “Каритас България“ и Европейската федерация на възрастните хора със седалище в Австрия.

Координатор на проекта е Балканският институт по труда и социалната политика в София, който от 2001 г. насам управлява и изпълнява множество социални проекти по различни програми на ЕС и други международни донори.

mediapool.bg