Кламер БГ - Новини: Виелици и сняг - оранжев код за опасно време в 4 области, в 15-ет - жълт код

Виелици и сняг - оранжев код за опасно време в 4 области, в 15-ет - жълт код

България

|
Пон, 23 Март 2020г. 18:23ч.
Виелици и сняг - оранжев код за опасно време в 4 области, в 15-ет - жълт код

Виелици и снегонавявания ни очакват през следващото денонощие.

За четири области - Монтана, Враца, Ловеч и Габрово, е определен оранжев код за опасно време и за значителни валежи.

В 15 области е обявен жълт код за потенциално опасно време. Това са Видин, Плевен, Русе, Разград, Силистра, Шумен, Търговище, Велико Търново, София-град и София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Сломян. В тях се очакват значителни валежи от сняг. Това сочи прогнозата на Националния институт по хидрология и метеорология.

Шофьорите, на които във вторник им се налага да пътуват е необходимо да тръгват с подготвени за снеговалеж автомобили, съвет от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Пътната агенция се обръща с апел към шофьорите да карат със съобразена скорост, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника.

Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при снеговалеж, затруднява работата на специализираните машини и възпрепятства пътуването на останалите шофьори.

Пътноподдържащите фирми са в пълна мобилизация за обработване на настилките по републиканските пътища, за да се осигури пътуването при снеговалеж, уверяват от АПИ.

При необходимост е възможно да се спира движението за извършване на снегопочистване и превантивна обработка на участъци, за да се избегне възникването на инциденти.

27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност.

Пренасочено е движението по пътя Видин - Монтана

За автомобилите над 12 тона движението от Дунав мост ІІ в посока Видин - Монтана се пренасочва за времето от 18 часа в понеделник (23-ти март) до 18 часа в сряда (25-ти март), съобщи АПИ.

Причината е във влошените метеорологични условия.

Тировете ще се пренасочват от Дунав мост ІІ по първокласния път І-1 /Е 79/ до пътно кръстовище Дунавци – път ІІ-11 до село Добри дол – път ІІІ-112 село. Добри дол – село Тополовец – път ІІІ-114 село Тополовец – село Ружинци и път І-1 /Е 79/ село Ружинци – Монтана.

Тежкотоварните превозни средства пътуващи от Монтана за Видин преминават по път І-1 /Е 79/ Монтана - Ружинци – Димово – Видин.

Над 340 машини обработват заснежените пътища

Над 340 машини обработват пътните настилки в районите със снеговалеж, уверяват от АПИ.

С изключение на пътя Видин - Монтана няма въведени ограничения по републиканската пътна мрежа.

Без ограничение за всички превозни средства е преминаването през високопланинските проходи, с изключение на прохода "Шипка". Движението през него беше спряно миналата седмица заради изграждането на връзката на обхода на Габрово с първокласния път I-5.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ www.api.bg и по всяко време от денонощието на телефон 0700 130 20. В пътната агенция целогодишно работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Направени са обработки със смеси срещу заледяване в София

През деня в София над 150 снегопочистващи машини са направили обработки със смеси срещу заледяване на улици и булеварди, по които се движи градския транспорт, общински пътища, основни улици в квартали.

Обработени са частично и вътрешно-квартални улици, съобщиха от Столична община.

Извършено е опесъчаване в природен парк "Витоша" на пътищата Драгалевци - Алеко и Бояна – Златни мостове.

В момента градският транспорт се движи по обичайните си маршрути при зимни условия.

От Столична община напомнят на шофьорите да използват автомобилите си само оборудвани за движение при зимни условия и да карат със съобразена скорост.

mediapool.bg