Кламер БГ - Новини: Вигенин и Кутев освободени от управата на БСП, Стойнев оцеля

Вигенин и Кутев освободени от управата на БСП, Стойнев оцеля

България

|
Нед, 28 Юни 2015г. 20:09ч.
Вигенин и Кутев освободени от управата на БСП, Стойнев оцеля

От Изпълнителното бюро на БСП бяха освободени двамата секретари Антон Кутев и Кристиан Вигенин, а новото попълнение в свитото на 18 души ръководството на социалистическата партия е бившият заместник-областен управител на Велико Търново Стефан Стефанов. На поста си обаче оцеля Драгомир Стойнев, към когото пленумът на БСП в неделя имаше най-много въпроси относно участието му в правителството на Пламен Орешарски, заради подозрение, че е представлявал интересите на ДПС.

На днешното заседание не е обсъждано отстраняването на Драгомир Стойнев от Изпълнителното бюро (ИБ), не съм го предлагал, заяви лидерът на социалистите Михаил Миков. Просто била продължила една дискусия от предишния път, по думите му. Не стана ясно обаче дали Стойнев ще запази поста си на заместник-председател на социалистите

Миков допълни, че новият член на ИБ Стефанов е бил избран единодушно и това било голяма отговорност и ангажираност за него. Преди гласуването като попълнения в ръководния орган на социалистите се спрягаха имената на Чавдар Георгиев, Красимир Янков и Жельо Бойчев, които са и народни представители в групата на "БСП Лява България".

Няма някаква драма в промените, те са винаги възможни с оглед на по-добро функциониране и разпределяне на задачите, коментира Миков и отбеляза, че ИБ не бива да се възприема като свещена крава.

"Михаил Миков е председател, той има право на своя екип", коментира популярният като вътрешната опозиция в БСП Георги Кадиев. Той също не вижда драма със смените и посочи, че дори според него Миков е закъснял с изграждането на екипа си, тъй като "това Изпълнително бюро е наследено от Сергей Станишев".

Кадиев уточни, че "изключени" е неправилна дума и двамата по-скоро са били оттеглени от Бюрото, защото не е имало някакви особени забележки срещу тях.

Драгомир Стойнев заяви след пленума, че не му е искана оставката, а е трябвало да отговори на поставените въпроси от предишния пленум.

"Тогава е коментирана моята дейност като икономически и енергиен министър, понеже нападките бяха толкова остри, че дори и ГЕРБ не са си позволявали такива нападки, бях длъжен да отговоря", коментира той. Когато отговорих, Националният съвет разбра точно какво се е случило, посочи Стойнев.

"Бях длъжен да говоря за политиката, която сме водили, защото тя винаги е била в интерес на гражданите и срещу големите корпорации, винаги съм защитавал интересите на българските граждани, заяви Стойнев.

mediapool.bg