Кламер БГ - Новини: Вече митниците ще стопанисват граничните пунктове

Вече митниците ще стопанисват граничните пунктове

България

|
Ср, 28 Окт 2015г. 15:08ч.
Вече митниците ще стопанисват граничните пунктове

Митниците поемат стопанисването на граничните пунктове от областните управи, съобщи директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов пред журналисти в сряда. За целта са поискани повече средства за бюджета на приходната агенция догодина.

По думите му в момента върви назначаване на над 80 души, които да поддържат чистотата в граничните пунктове в страната, "знаете какво е по границите". Затова сега трябвали още пари за заплатите им. "Направен е разчет и за други дейности, които са ни възложени допълнително, защото сега на граничните пунктове се възлага управлението на Агенция "Митници". Там също има предложение и по отношение на капиталови разходи, защото нещата са доста тежки", допълни Ваньо Танов.

Междувременно правителството прие изменение на Наредбата за граничните контролно-пропускателни пунктове, според която вече в зоните на ГКПП, освен граничният контрол, да се допуска извършване само на банкова и застрахователна дейност и възстановяване на ДДС.

Във връзка с изискването за задължителното предварително подаване по електронен път на данните за сигурност и безопасност за обобщената декларация за въвеждане, обобщена декларация за напускане, както и за транзитната декларация, отпада необходимостта от извършване на дейност като митнически представители и спедиторска дейност в зоните на ГКПП, посочват от правителствената просслужба.

Ваньо Танов не знаеше, че заплатите на митничарите щели да бъдат увеличени с 5 процента от догодина, както обявиха от КНСБ преди ден.

"Този въпрос не е обсъждан въобще, но синдикатът иска да покаже, че с нещо е допринесъл за увеличаване на заплатите. А то не е така. Ние сме настоявали още в средата на годината. Направени са някакви разчети, които сме ги предложили на Министерството на финансите. Аз по принцип не знам какво е крайното решение, а и всичко зависи какви ще бъдат приходите", каза още митническият шеф.

Той допълни, че към момента Агенция "Митници" е преизпълнила плана за годишните приходи с 220 млн. лв.

mediapool.bg