Кламер БГ - Новини: Веселин Стоименов отивал на гости на своя позната, когато е убит

Веселин Стоименов отивал на гости на своя позната, когато е убит

България

|
Пет, 08 Ян 2016г. 17:55ч.
Веселин Стоименов отивал на гости на своя позната, когато е убит

Свързваният с бившата силова групировка ВИС Веселин Стоименов – Весо Дебелия, е отивал на гости при своя позната преди да бъде разстрелян в София в четвъртък вечерта.

Именно тя е намерила трупа му, съобщи пред журналисти говорителят на Софийската градска прокуратура Павел Панов в петък.

Стоименов бе прострелян смъртоносно със седем куршума малко след 20.00 часа в четвъртък в близост до комплекс "Макси", недалеч от "Симеоновско шосе". Впоследствие в "Студентски град", близо до Зимния дворец, бе открито опожарено БМВ, с което се предполага, че са се придвижвали убийците. Колата се оказа открадната през декември м.г. в Пловдив, съобщи БНР.

По думите на прокурор Панов разследващите работят по две основни версии за убийството – "бизнес-интереси" или "личен мотив". До момента са разпитани свидетели, извършени са огледи на местопрестъплението. Назначени са съдебно-медицинска експертиза, биологична експертиза и балистична експертиза. Извършени са претърсвания на два адреса в София, свързани със Стоименов. Иззети са и записи от охранителни камери, намиращи се в района на убийството.

53-годишният Веселин Стоименов имаше бизнес със заведения в София и по Черноморието, като е смятан за фактическият ликвидатор на ВИС след убийството на Георги Илиев през 2005 г. Справка във фирмените регистри показва, че Стоименов е сред управляващите на редица фирми, сред които "Сохо", "Венис", "Айсберг 02", "Алфа кар", "Интертур" – Несебър, "Хемус Инвест", "Авто Тех Маркет" и други.

През април 2014 г. името на убития беше намесено в скандал, след като стана ясно, че частна фирма е окупирала пристана за лодки в резервата Ропотамо, въпреки прекратения договор с Регионалната инспекция по околна среда и води в Бургас. Според "Биволъ" фирмата на Веско Дебелия "Венис Марина" притежава дружеството, свързвано още с издирвания за наркотрафик Христофор Амантанидис – Таки.

Въпреки прекратения договор хората на Стоименов продължиха да возят хора и през 2014 и през 2015 г., като се позоваваха на абсурдно гражданско дело заведено срещу МОСВ, което не е приключило, припомня "Биволъ" в петък.

Всички административни дела заведени от фирмата бяха загубени от нея, включително и във Върховния административен съд. РИОСВ два пъти поиска съдействие от двама различни областни управители – Павел Маринов и Вълчо Чолаков, за да бъдат изведени принудително лодките от държавния резерват, но това така и не стана факт. Така фирмата невъзмутимо продължи да се разпорежда в резервата, да вози туристи и да прибира пари. Връх на абсурда е, че държавата не получава нито лев концесионна такса, тъй като няма как да я осчетоводи – услугата е незаконна, допълва изданието.

mediapool.bg